Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар изпепели ценни стари експонати в Музея на авиацията в Крумово, двама са пострадали

| обновено на 12.03.16 в 15:16

Голям пожар в Музея на авиацията в Крумово унищожи ценни експонати – стари самолети.  Инцидентът е възникнал в 11 часа предиобед в хангар, където са били складирани възстановки на стари аероплани.

За броени минути на  мястото са пристигнали шест противопожарни екипа, които за около 40 минути са потушили пламъците, преди да обхванат и съседните стоянки.  

Хангарът обаче е напълно изгорял, имало е опасност от  още по-голямо бедствие с непредвидими мащаби и щети, разказаха пожарникарите след края на операцията.  Всички останали данни бяха засекретени,  на журналистите бе отказан достъп  до хангара,  военна полиция отцепи района и  повече информация бе отказана.  

Лично директора на Музея на авиацията Рада Банялиева забрани да се снима отблизо.

Лейтенант Боряна Йовчева от разследващия екип на Военна полиция разказа известното до момента. /чуйте в прикачения файл/. 

Най-важното е, че уникалната реплика на първия български самолет, построен през 1915 година, не е била в изгорелия хангар, въпреки първоначалните опасения за това, породени от слухове,  които никой от управата на музея не счете за нужно да опровергае своевременно.  

В 13.30  на мястото,  в продължаващи условия на пълна секретност, и отказ от информация, пристигна експертна група от Националния военно-исторически музей.  

Жертви и пострадали няма, увери първоначално Рада Банялиева. 

По-късно обаче от Областната дирекция на МВР съобщиха за двама  леко обгорели. Те са били прегледани на място,  но без да се налага откарването им в болница.  

От Центъра за спешна помощ уточниха, че мъж на възраст около 60 години е получил изгаряния, но му е оказана помощ в линейката и не се е наложило транспортиране в лечебно заведение. 

Тепърва ще се прави оценка на щетите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в язовир до Златосел

17-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово.  Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище, заедно с по-възрастен мъж.  Съоръжението е държавна собственост. Предстои претърсване на водоема от водолази от пожарната. Кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков и администрацията изказват искрени..

публикувано на 16.07.24 в 13:50

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12-и 17-годишна възраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро..

публикувано на 16.07.24 в 13:16

Шофьор-нарушител подхвърли столевка на пътни полицаи

Шофьор на „Мерцедес“ подхвърли 100 лева на първомайски полицаи, за да не го глобят за нарушение на Закона за движение по пътищата, но униформените го задържали.  Полицейският патрул, извършващ линеен контрол на пътя, забелязал колата да нарушава правилата за движение, докато преминава през кръстовище в града.  Полицаите последвали мерцедеса и го..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Прокуратурата разследва пожарите в Средна гора

След като беше загасен пожарът в Средна гора, пловдивската районна прокуратура започна разследване на причините за запалването на над 20 000 декара горски, земеделски и други площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново.  Образувани са досъдебни производства, а към момента се разпитват свидетели и се извършват огледи. Ще бъдат назначени..

публикувано на 16.07.24 в 13:03