Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Станчева открива изложба в галерия "Аспект"

Носителят на наградата Пловдив за изобразително изкуство Ели Станчева открива изложба тази седмица в галерия "Аспект".

Тя мечтае за своята най-хубава картина, която още не е нарисувала, какво още ни казва художничката в интервю за програма "Точно днес" на Радио Пловдив.

В галерия „Аспект” изложбата се открива на 16. март 2016 г. от 18.00 ч. Ще бъдат представени 24 живописни платна, рисувани специално за настоящата експозиция, с която художничката ще отбележи своя 60-годишен юбилей. Почитателите на изобразителното изкуство ще видят в изложбата пейзажи, голи тела и символични композиции. Ели Станчева за пореден път ще докаже, че съчетанието от висок професионализъм, духовна задълбоченост и финес, са гаранция за отличен артистичен резултат.
Картините пресъздават последните творчески търсения на художничката. Тя овладява с лекота както големия, така и малкия формат, а също и така нареченото „тондо”.

Сюжетът от една картина преминава в друга. В творбите присъства богат колорит, индивидуално решена композиция и капка приказност, премесени със свежест и жизненост.

Ели Станчева казва за предстоящата изложба: За да реализираш една изложба трябва да имаш концепция, ясна визия и общ поглед върху произведенията, които искаш да направиш. За мен една самостоятелна изложба не е механичен сбор от творби. Винаги обмислям експозициите си предварително. В процеса на работа първоначалната идея търпи промени, но това е част от магията на творческия процес. В картините си търся контраста, съпоставям светло и тъмно, топло и студено. Чрез симбиозата между форми и цветове постигам движение и експресивност. Опитвам се да пресъздам вятъра, поклащането на тревата, плавната смяна на деня с нощта. Искам когато посетителят влезе в галерия „Аспект” още първата картина да го поведе и да го накара да се затича в ритъма на настроението.

БИОГРАФИЯ:
Ели Станчева e родена на 17.03.1956 г. в Пловдив.
Завършила е специалност „Живопис” в НХА, София. Член е на СБХ и Дружество на пловдивските художници.
В творческата си биография има 20 самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции в Пловдив, страната и в чужбина.
Куратор е на проект за Национални есенни изложби, изложбата „15х5” и живописен пленер в с. Гела.
Носител е на три престижни награди:
2015 г. – Награда „Пловдив”
2014 г. – Награда „Мечът Ромфея”
2013 г. – Награда „Живопис” на Дружество на пловдивските художници
Творби на Ели Станчева са притежание на: Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, много галерии в страната, частни колекции в България и в чужбина: Холандия, Франция, Гърция, Англия, Германия.
Ели Станчева е преподавател в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив

СнимкаСнимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

публикувано на 12.07.24 в 10:20

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24