Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билките могат да дадат поминък на 1/4 от българите

Фондация "Информация и природозащита" и три програми на БНР – Радио Пловдив, „Хоризонт“ и Радио Стара Загора, работиха почти три години по проекта "Популяризиране на устойчивото ползване на лечебните растения у нас". Идеята беше да запознаем широката аудитория с лечебната сила на билките, тяхното опазваме, събиране,  отглеждане и преработка в България. 

Днес в Пловдив предстои заключителна среща по проекта, съфинансиран от програмата "LIFE+". "Всички научихме много за тези три години, направо си беше един университет. Завършваме с ценни познания за видовете лечебни растения, кога и как е най- подходящо те да се събират, запознахме се с много добри примери за тяхната преработка, показахме, че от билките в България може да се добавя стойност, ако се преработват тук. Така се създават и работни места", каза пред Радио Пловдив координаторът на проекта Светлана Аладжем.


194 рубрики бяха произведени от трите програми и повторени по всички регионални радиостанции на БНР. Надявам се да сме стигнали до широк кръг потребители. Интересът към кампанията е много голям. Около 1000 души месечно посещават сайта на проекта - rubriki.eu, като най- голям е интересът към репортажите от радио кампанията, обобщи тя. 

По думите й, това, което изпревари очакванията на всички, е големият интерес, особено към  разказаните добри примери, защото това е уникалното предимство на България пред всички страни в ЕС. "Ние имаме изключителни ресурси в дивата природа. Билките могат да дадат препитания на една четвърт от хората. Вярвам, че ще продължим да говорим за това, защото имаме големи възможности в този сектор.  Стига да ползваме разумно билките и да ги опазваме", каза Светлана Аладжем.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39