Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързо да се плащат глобите, за да намалеят нарушенията на пътя

Много е важно бързо да се налагат санкциите на пътя, а наложените глоби да се плащат на момента. Това е една от ефективните мерки да намалеят нарушенията и агресията на пътя, коментира в интервю за Радио Пловдив Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Той даде пример със софиянец, натрупал 35 000 лв. от глоби, който продължава да шофира чужда кола без книжка и нищо не може да го спре. „Ако може да лежи в затвора за тези нарушения, нямаше да се държи така“, смята Владимир Тодоров.
 

Според него, българското законодателство е „твърде меко“ при прилагането на наказанията. „Сега едва 50 % от глобите се плащат, т.е. всеки втори пътен хулиган се измъква заради остарелите разпоредби на Закона за административните нарушения и наказания, който е от 1959 г. Ако след 6-7 нарушения на пътя, водачът не е санкциониран, това води до чувство за безнаказаност според психолозите и се мултиплицира“, обясни Тодоров.

По думите му, нещата ще се променят, ако държавата засили мерките срещу дребната престъпност, „защото нарушенията на пътя, агресията, хулиганските прояви най-вече са такива“. Промяна трябва и в семейните ценности, уважението към родителите, учителите, обществото, смята Тодоров.

Според председателя на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи МВР е технически най-изостаналото министерство, затова въвеждането на таблети няма да реши проблема.

Трябва да се въведат бързи санкции като в Гърция и Македония, където при установено нарушение на пътя могат веднага да ти свалят табелите на автомобила и да ти ги върнат, когато си платиш глобата. Това може да стане във всяка гръцка бакалия или в македонска поща. В Стара Европа – дори в Швейцария, първо плащаш глобата и после обжалваш, а не както в България – ангажираш скъп ресурс и в крайна сметка не плащаш нищо, коментира Владимир Тодоров. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06

Започва Европейската имунизационна седмица

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по..

обновено на 22.04.24 в 11:36