Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са конкретни решения, не само говорене за културата на Пловдив!

Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

С провал завърши опитът за дискусия по проблемите на културата в Пловдив. Тя бе организирана от няколко активни пловдивчани, определящи себе си като хора, имащи отношение към културата на града. В заседателната зала на Общинския съвет, където бе насрочена дискусията, се явиха десетина граждани и още толкова журналисти с интерес към темата. 

Въпреки отправената покана, не присъства зам.-кметът по културата Амелия Гешева, нито представител на фондация „Пловдив 2019“.  

Неформалният организатор на проявата – художникът Емил Миразчиев, бе обвинен от писателя Александър Секулов, че си прави личен P.R. и поставя пред медиите въпроси от личен интерес, а не се провежда дискусия за културата в Пловдив. Според него, големият проблем в момента е – цитирам: „Докъде сме я докарали след година и половина, какво е направено?“, а не да се извеждат лични интереси. Секулов отказа да участва в „такава провинциална проява“ и напусна залата.

Снимка

Междувременно, Емил Миразчиев посочи, че идеята на групата активни пловдивчани е да има реален дебат за пловдивската култура, а не само активност във Фесйсбук. Той отбеляза, че „Пловдив 2019“ е кауза на града, а не на политиците, но – по думите му, тази фондация се превръща в политическа машина.

Друг активен пловдивчанин – Константин Бобоцов, отбеляза, че искат да повдигнат нивото на чувствителност на пловдивчани и да се търси изход от ситуацията на афект, в който се намира в момента културата на града. Бобоцов заяви - цитирам: „Имаме усещането, че живеем в култура на авторитаризъм, подкрепяна от едно телефонно правителство.

Акцентирайки върху активността на гражданите, архитект Петкана Бакалова посочи, че със спасяването на тютюневия склад Пловдив е доказал, че е достоен за европейска столица на културата. „Ние направихме нещо, въпреки държавата и общината“, коментира Бакалова. Тя предложи тютюневият склад да бъде превърнат в мемориал, тъй като, според нея: „Цивилизационният избор на България в момента е този тютюнев склад.“

Иванка Трингова, която е P. R. на областния управител, но и член на Обществения съвет за културата на Пловдив, заяви, че активните пловдивчани трябва да излязат с конкретни решения по проблемите, трябва да кажат какво да се прави, а не само да се говори. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара, като 1300 от тях са горска площ, а другите..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23