Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След година културно-историческото наследство на Пловдив ще е дигитализирано

| обновено на 22.03.16 в 16:33

50 000 обекта от пловдивското културно-историческо наследство ще бъдат дигитализирани  по програма "Културно наследство и съвременни изкуства” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Това съобщи кметът на града Иван Тотев, които обяви стартирането на проекта. 

По думите му дигитализацията ще се осъществява по два основни метода – чрез изградените в рамките на проекта два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, както и чрез уникална по рода си етнографска експедиция в ромските квартали на града.
 

Проектът е на стойност 586 778 евро, безвъзмездно финансиране  и ще  се изпълнява в партньорство между Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия – Пловдив, допълни ръководителят на проекта Пламен Панов.  

По думите му целта е да се създаде платформа Дигитално-културно-историческо наследство на община Пловдив, като в нея се включат обекти от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив.

Дигитализация от подобен мащаб на движимото и недвижимо културно наследство се предприема за първи път на територията на Община Пловдив, подчерта директорът на НБ”Иван Вазов” Димитър Минев.

Проектът е част от стратегията на община Пловдив в посока развитието на града като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. 

Дигитализирането на такава голяма част от историческото наследство на Пловдив ще подпомогне и представянето на града в дигиталната библиотека на ЕС Европеана. Срокът за изпълнението е 30 април 2017 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това  информира директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09