Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта е да бъде ерозирана европейската ценностна система

Ясно е, че целта е да бъде ерозирана европейската ценностна система, т. е. системата, която се утвърждава в Европа на свободно движение на хора, стоки, услуги, свободна инициатива на гражданите и най-вече, за да бъде гарантирана тази свобода изключително важно е върховенството на закона,  заяви в интервю за Радио Пловдив Илия Налбантов, експерт по национална сигурност. По думите му, Белгия е проспала признаците за радикален ислямизъм на своята територия.

п

Тези терористични актове и тяхното медийно представяне на отгласите на практика водят към една посока да се тласне Европейския съюз към извънредни мерки, които да са ръба на законодателството, коментира експертът.

Според Налбантов, след атентатите в Брюксел сега голямата опасност е от развитието на екстремизъм в европейското обществоТези терористични актове и тяхното медийно представяне на отгласите на практика водят към една посока да се тласне Европейския съюз към извънредни мерки, които да са ръба на законодателствот, 

Има една опасност в момента, която върви в медиите и аз искам да я изключа, за това какво се случва и да не тръгнем по тази грешна плоскост. Имаме една фамилна памет, изведена като аксиома, че религите не воюват, а воюват различните интерес. Това се предава от четвърто поколение в нашата фамилия и когато се случи нещо подобно,  винаги задаваме въпроса „Кой има интерес, каква е целта на тези актове на терор и на агресия?”  

Според експерта няма пряка заплаха за България.  Вземат се мерки да не бъдат застрашени хората и да се предотврати опасността от нападения. Всички действия, които се предприемат у нас, са насочени в една посока – българското общество да бъде успокоено, т. е. да е ясно, че правителството и изпълнителната власт вземат всички мерки, които са в нейните възможности, да предотврати или да вземе мерки за реакция ако има някакво такова въздействие в България. Товаса част от големите въпроси, които трябва да бъдат задавани в нашето общество – първо, какво правим с ранното предупреждение и превенцията, какво правим с  развитието на аналистичния капацитет в сектора за сигурност и концентрацията на този аналитичен капацитет в Министерския съвет, така че да имаме инструмент, с който бързо да се вземат адекватни решения превантивно, а не реактивно, защото имаме един закон, в който има един раздел за управление на кризи и това е Законът за управление и функциониране на системата за национална сигурност, вече 6 месеца, колкото и да са рехави постановките в този закон те дават основание за изграждане на такава аналитична архитектура в държавата, в която да създадем инструментариум за ранно предупреждение, а не всяка служба да работи за себе си и да докладва от свое име на вземащите решения. Това е големият въпрос. Аз говоря това нещо от 10 г., така че имаме друг тип анализ, който трябва да бъде направен за България и връзките и зависимостите на икономическите и политическите оператори, които са в корупционни схеми или зависимости, които на практика ерозират българското общество и втората тема е как ние утвърждаваме върховенството на закона – ето, това е ключовият елемент и от тези два компонента ние трябва да видим как спираме деградацията във въоръжените сили в изпълнение на управленската програма на правителството, какви са инструментите за спиране на тази деградация. Ето, това са трите елемента, на които трябва да бъде обърнато внимание в най-скорошно време. Другият момент е да се спре ерозията в МВР чрез системата за компенсаторните механизми. Този дебат, който върви  МВР, на практика ерозира системата и демотивира служителите, тази практика трябва да бъде преосмислена, за да може да имаме млади и енергични полицаи, които да могат да респектират 20 – 25-годишни млади хора, които могат да проявят агресия.  Това е същността на проблема. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12