Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да сме заедно! Без популизъм и национализъм!

| обновено на 23.03.16 в 16:54

Когато сме разединени, няма как да сме силни. Създаването на на обща европейска разузнавателна агенция ,  обща армия, единна позиция и повече права за ЕС са   най-важните стъпки в борбата с тероризва, заяви от Брюксел евродепутатът Андрей Ковачев.

 По време на терористичния акт в Брюксел, евродепутатът  е бил на входа на Европейския парламент. Днес разказва за началото на деня в Брюксел в утрото след атентатите:    Първо бях наблизо до местростанцията „Моленбек” и до „Шуман”, където имаше много камери на международни телевизии и аз също се включих с коментар. Брюксел се пробужда, започва трафикът да тече отново. Въпреки всичко улиците около „Моленбек” са затворени около станцията и има много сериозно присъствие на полиция и на военни части в този квартал.

Колегите, с които говорим, са ужасени от този нагъл акт на демонстрация на тероризма, че те са тук и ние не трябва да бъдем спокойни, защото могат по всяко време да ни ударят, да ударят и в центъра на Европа. 

Евродепутатът заяви,  че с  полицейското присъствие, или  военно присъствие не се бори  тероризма. На нас ни трябва информация за терористичните клетки, обмяна на разузнавателна информация, координация на тези специални служби. В Брюксел има достатъчно полиция и войска както на летището, така и пред Европейския парламент, пред метростанциите, но това не е достатъчно. 

Въпреки че от миналата година в ЕП се подготвя проект за обща европейска разузнавателна армия, той още е в проект, а това е най-важното, което трябва да се направи като противостоене от страна на Европа.  Затова  ние сме призовавали, но досега без резултат за обща европейска разузнавателна агенция, разбира се за много по-сериозно опазване на външните граници като споделена отговорност на всечки страни–членки. Турско-гръцката граница не е само отговорност на гръцката държава, а и на всички други страни-членки, защото от там минават и много терористи. Много от тези радикализирали се ислямистки терористи са вече второ или трето поколение родени в Европейския съюз, родени  в Брюксел, в Париж и в други градове на Западна Европа, които по никакъв начин не са се интегрирали, станали са жертви на ловци на души, които са промили техните мозъци и те са готови да се взривят и да взривят с тях много невинни европейски граждани.

Това не е грешка от сега или от преди пет години, това се случва може би от 60-те години на миналия век, когато започват да идват много хора с мюсюлманско вероизповедание от колониите на Белгия, Белгия е колониална държава, Франция също и от там пристигат, заселват се и започват да работят, обединяват се в отделни квартали, маргинализират се там, правят си своите ресторанти, магазини, фризьорски салони и става нещо като гето, откъдето може да избуява и тероризъм, което се случи за съжаление. Когато нямаме достатъчно добра ефективна работа на разузнавателните ни служби, за да имаме ухо и очи там, където са те, се случва това, което се случи сега.

Освен обща европейска разузнавателна армия, Андрей Ковачев смята, че е необходимо и Обща армия и  по-сериозно опазване на европейските граници. И призова да се даде зелена светлина за повече правомощия на ЕС.  Като една от причините това да не се е осъществило досега, той посочи популизма и национализма в отделните страни-членки на ЕС. Да не слушаме популисти и националисти, които говорят колко лоше е Европа, а  да има по-силни европейски лидери, които да направят  по-силен ЕС, не бъззъб. Да бъдем заедно, а не отделни страни да заявяват, че не искат в работат им да се месят французи, или германци. Така доникъде няма да стигнем. 

Европейският съюз е това, което му позволят страните-членки. ЕС може да направи само тово, което му позволят. Ако Меркел, Оланд, Орбан, Ренци, Камерън и всчките лидери на европейските страни не дадат зелена светлина на нашия ЕС да изърши нещо той няма как да го извърши. Когато имаме идеи за общо разузнаване, обща армия, общо опазване ако те не се  подкрепят от всички страни-членки те няма да могат да бъдат реализирани и тогава няма как да сочим ЕС като нещо, което се е провалило, а нежеланието на този или онзи лидер да се солидализира с останалите да се случи това. Когато сме разединени няма как сме силни. От миналото знаем „Съединението прави силата” – на нашия парламент е написано, а „Разделяй и владей” е другото – когато сме разединени много по-лесно ставаме жертви и на най-различки атаки.

Според Андрей Ковачев трябва да има и промяна в законодателството, което да не позволява   допускането на религии, които не признават законодателството на  светската държава. 

Интервюто с евродепутата Андрей Ковачев е в звуковия файл. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29