Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И днешната война е продължение на политиката с други средства

Връзката между въздушните удари срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия и износът на тероризъм в Европа от страна на ИДИЛ е пряка и обяснението за това  е логично. Ислямска държава  е много специфичина държава, която разполага с територия, изгражда някаква администрация, социални дейности, но  в същото време не е призната от нито един субект, даже напротив е в режим на тежка война. 

Извършва се една много особена трансформация – ИДИЛ остъпва територия, но изнася терористични клетки и свои активисти към Европа, коментира пред Радио Пловдив журналистът Георги Коритаров и добави, че  това се говореше още преди началото на руските въздушни удари, които въпреки предупрежденията на Западния свят, се оказаха недовършени и с неокончателен резултат и доведоха до ескалация на бежанските вълни, сред които има и терористи.

В сегашната война, която се води с тероризма има проблем, който не е изговорен до край, смята още той. Трябва да се има предвид, че войната е продължение на политиката с други средства. Продължение на чия и каква политика е днешната война. Има ли някаква политическа цел или идея в тероризма на ИДИЛ, попита Коритаров и даде за пример Армията за освобождение на Косово, която в началото беше терористична групировка. 

Терористите са хора които нямат социална переспектива, не могат да бъдат интегрирани и намират кауза в тероризма, коментира журналистът. Според него сегашният модел на европейска толерантност се оказа много ленив, а след случилото се, е премината критичната граница за диалог и толерантност между цивилизациите.  За пример той даде книгите на Ориана Фалачи и Мишел Уелбек.

Някой да каза „Аз съм Анкара“ или „Аз съм Истанбул“, попита риторично Коритаров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да учи за лекар и тази година е приет в колеж с първите 4 години, след това ще постъпи в медицинско училище в САЩ. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Признава, че иска да е максимално..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45