Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха жена, поръчала убийството на брат си, и още петима роднини за наследство

| обновено на 24.03.16 в 15:40
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

66-годишната Иванка Ройдова е задържана в Пловдив за приготовление за отвличане на брат й, неговото премахване, както и убийството на 5-имата му наследници – съобщи окръжният прокурор Румен Попов. 

Килърът трябвало да премахне синът и дъщерята на брат й, съпругът на дъщерята му и двете й деца на 8 и на 16 години. Поръчката трябвало да бъде изпълнена, за да остане Иванка Ройдова единствена наследница на имуществото на баща си в САЩ, възлизащо според нейните сметки на около 4,5 милиона долара, натрупани от успешен бизнес в строителството от баща й Георги Ройдов в Чикаго, който починал през 2014 година. 

За мократа поръчка Иванка преговаряла с килъри и им обещавала 10 процента от наследството, т.е. 450 хиляди долара и имоти в пловдивски регион. ДАНС и МВР внедрили агент под прикритие, който приел поръчката и жената била арестувана.

Килърът трябвало да отвлече брата на поръчителката, като го застави да подпише договор, че се отказва от наследството. След това жената е желаела смъртта му, както и премахване на наследниците му. 70-годишният мъж трябвало да бъде убит с предозиране на инсулин. Неговите наследници трябвало да бъдат премахнати  наведнъж на семейно тържество на Гергьовден – било желанието на Иванка Ройдова.

Интерес към поръчката проявили 4-ма килъри, включително и чужденци от Балканите. Те били арестувани за 24 часа и след като дали показания, били освободени, тъй като до сделка с жената те така и не стигнали. Мократа поръчка в крайна сметка била поета от агента под прикритие, който използвал и специални разузнавателни средства в дейността си.

За приготовление за отвличане и за приготовление за убийство Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор – уточниха от прокуратурата.

Пловдивското село, в което живее Иванка Ройдова, не беше уточнено от държавното обвинение.

„Не разполагаме с официална информация кой е действителният наследник на Георги Ройдов, нито колко пари има в четирите му сметки в попечителски фондове. Сумата от 4,5 милиона долара е според проучванията на Иванка Ройдова“ – уточниха от прокуратурата. „Задържаната е действала изключително хладнокръвно и достатъчно конспиративно, затова ускорихме задържането й, след като нашият агент пое поръчката й“ – заявиха от прокуратурата.

Българинът Георги Ройдов емигрирал в САЩ през 1951 година. В резултат на успешен бизнес в строителството той натрупал значително състояние в Чикаго. След смъртта му през 2014 г. Иванка Ройдова разбрала, че баща й посочил за свои наследници сина му и неговия внук. Така жената била изключена от роднините, които могли да се облагодетелстват от значителното богатство и това я накарало да задейства пъкления си план.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29