Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Кричим влиза в битката срещу идеята за рудодобив край Жребичко


Писма до министрите на енергетиката и на околната среда и водите Теменужка Петкова и Ивелина Василева и до пловдивския областен управител Здравко Димитров ще изпрати още следващата седмица кметът на Кричим Атанас Калчев. 

Той ще настоява изрично да не се издава разрешение за проучване на местността „Лесковец“ до брациговското село Жребичко. Ако започне проучване на находището и евентуално добив на руди, регионът е застрашен от замърсяване, а това ще се отрази на здравето на много хора, категоричен е кметът на Кричим. 

Той е уведомил за ситуацията и Общинския съвет в Кричим, който има готовност да приеме декларация срещу подобно разрешение за проучване.

Така ръководството на община Кричим се присъединява към съседната община Брацигово, която близо година води битка срещу намерението на енергийното министерство да издаде разрешение за добив на строителни материали край село Жребичко. Две становища с аргументи срещу проучването е изпратила община Брацигово до министерството на енергетиката. 

През февруари обаче от ведомството изпращат поредно писмо до кмета на Брацигово, в което е посочено, че отказът на общината не е достатъчно добре мотивиран, затова процедурата на проучването ще бъде стартирана. Дата не е посочена.

Искането е отправено от неизвестен за хората частен инвеститор, но със сигурност ще се добиват не строителни материали, а радиоактивни руди, за чиито залежи са правени проучвания преди 30 – 40 години, съобщи пред Радио Пловдив председателят на Инициативния комитет на протестиращите в Жребичко Димитър Стефанов. Вече са събрани над 1000 подписа на жители на Жребичко, Козарско, Брацигово и от съседната община Кричим.

Ако започнат реални действия на терен, кметовете на Кричим и на Брацигово Атанас Калчев и Петко Петков са готови за общо противодействие по административен път, ползвайки се с пълната подкрепа на Общинските съвети в двата града. Ще се координираме и с участниците в протестната подписка в загенатите населени места, увери Атанас Калчев. Проблемът не е местан, а засяга много хора от целия регион, тъй като има опасения от заразяване на въздуха, водата и почвата, а косвено това ще повлияе на хората, категоричен е кметът на Кричим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По- скъп ток и по- евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%, като за киловатчас ще се плащат 13 стотинки, а за дневната – 22 стотинки.  За сравнение в Западна България токът поскъпва с 2,74%, а в..

публикувано на 04.06.24 в 15:07

Изправят пред съда мъж, запалил дома на съседката си в Белозем

Прокуратурата привлече 48-годишен мъж като обвиняем за умишлен палеж в Белозем.   Пожарът е избухнал вечерта на 31 май  т.г. в къща в селото. Преди избухването на огъня мъжът заплашил собственичката, че ще й запали имота.  Заплахата е отправена след битов съседски спор.   Пожарът на къщата е тръгнал от покрива, а при огледа след потушаването му..

публикувано на 04.06.24 в 14:04

Проверяват пловдивскитe автобуси за неработещи климатици

Масови проверки на автобусите в градския транспорт за неизправни климатици се извършват в момента в Пловдив. Това съобщи директорът на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.  Според него жалбите от граждани на телефона за сигнали в предприятието са много от началото на жегите, а необорудваните с климатици..

обновено на 04.06.24 в 13:43

РИОСВ спря незаконни изкопни работи на Младежкия хълм

След сигнал на граждани РИОСВ Пловдив спря изкопни дейности на Младежкия хълм. Проверката на екоинсепкцията е установила, че на улица „Велбъжд“, срещу новопостроена жилищна кооперация на № 4, на място, попадащо в обхвата на природната забележителност, действително са извършени изкопни дейности. Изкопана с помощта на багер и извозена е смесена..

обновено на 04.06.24 в 13:42

Чистят боядисания Младежки дом в Пазарджик с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани. Първият, но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика заради порите на материала. Вторият е с..

публикувано на 04.06.24 в 13:40