Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ново "люспене" в СДС Пловдив

| обновено на 29.03.16 в 09:39

Градският съвет на СДС Пловдив ще заседава късния следобед. 

Очаква се поискалите оставката на градското и областно ръководство на СДС Пловдив членове на партията да бъдат освободени от заеманите ръководни постове. 

На Контролния съвет на СДС ще бъде предложено Тони Симидчиева и Веселин Стойков да бъдат освободени от местата им в националното ръководство на СДС.

Часове преди Градския съвет на СДС-Пловдив разговаряме с Тони Симичиева.

Р.П.: Госпожо Симидчиева, защо СДС в Пловдив стигна до тази ситуация? Тя продължавла вече няколко месеца...

Тони Симидчиева: По принцип в една партия се мълчи много какво се случва вътре и по тази причина то изглежда, че сякаш това витае от месец или два, а всъщност го има от доста време. И аз съм един от хората, който е търсеща личност и винаги съм искала да има по-добро представителство на СДС в Пловдив, защото всички знаем, че в пловдивчани стои сантимент към тази синя идея. И благодарение на точно такива порочни практики в Пловдив имаме толкова лошо представяне. Да, наистина, знаем от няколко месеца, опитваме се да го решим проблема и лично аз и Веселин Стойков подкрепихме новото ръководство, което се оказа, че е избрано нелигитимно, тъй като конференцията не е с определена дата от националния съвет. Извикаха ни в София и ни казаха, че трябва да бъде проведена нова конференция, каквато не беше проведена. И решихме, че ще изчакаме да видим това ръководство как ще работи, какви промени ще настъпят, защото ние го избрахме с тази задача. Все пак Хаджийски е депутат и той има повече лостове да развие организацията в гр. Пловдив отколкото Веселин Стойков, който е много млад човек и му липсва достатъчно опит, за да може да направи силна организацията и самият той доброволно се оттегли в полза на Хаджийски, за което много стари седесари си създадохме напрежение с тях, защото те ни предупредиха, че тези хора не милеят за градската организация, защото те не са от Пловдив, всъщност ръководят се от хора, които са от Раковски, от Стамболийски, от Куртово Конаре и казват, това ще бъде просто последното издихание на СДС в Пловдив. Ние не ги послушахме тогава и решихме да видим какво ще се случи. Но оттогава досега, в момента, в който беше избран Хаджийски, първо, е нелигитимно избран, второ, неглижира градския съвет, който е органът, който взема решенията как ще се гласува, с кой ще се коалираме, кой ще бъде издиган – всичко това се прави на градски съвет. Просто не се събира градският съвет, събираме се като на седянка, говорим си само някои неща, без да се вземат комплексни решения както се полага, но ние не знаем и какъв протокол се представя в националното ръководство.

Капсулиране на партията, изолирани са хора, които са създателите на СДС, умишлено се възпрепятства плащането на членски внос, за да могат да отпаднат умишлено, създаване на едно напрежение между хората от рода „тоя те мрази”, „оня те мрази” и хората си създават лоши взаимовръзки. Създаване на нови правила за вътрешни избори, за да се определя например кой ще бъде кандидат за общински съветник – едни абсурдни правила, вследствие на което ние вече втори мандат се въртим около една личност, която трябва непременно да бъде на първо място и отпадат хора...

Р. П.: Коя е тази личност?

Т. С.: Елена Андреева – това е човек, който втори мандат, това всеки седесар може да го потвърди, се върти всичко около нея - тя да бъде на първо място, от което следва липса на общински съветник втори мандат в Общинския съвет. При положение, че Пловдив има потенциал СДС да бъде развито и да има повече симпатизанти. То просто хората вече не ни вярват.

Р. П.: А защо се акцентира толкова много на тази госпожа, имате ли информация?

Т. С.: Като може би във всяка партия това са по-приближени до определения човек, който определя правилата и по тази причина  те са направили един триумвират в СДС. И благодарение на техния триумвират и единия човек, който е Милко Стрехин, това е секретарят на областта, той е платен, той има възможност само това да следи, ходи непрекъснато до София, създава правила -  каквито прецени за добре. И тъй като всеки друг си има своя бизнес, своята работа, всеки се занимава с ежедневието си , никой няма време да си остави работата и само с това да се занимава. Трудно се противодейства на човек, който дълго години само с това се занимава.

Р. П.: Очаквате ли да бъдете изключена от националния съвет и от областния съвет на партията?

Т. С.: Ние вече сме изключени от Областния съвет и от Националния съвет, защото решението кой да бъде член се взема в Областния съвет. Такъв областен съвет е минал и ни уведомиха, че сме изключени и че е взето решение да бъдем дадени на контролния съвет, който да разгледа нашето поведение, да бъде внесено на Национален съвет и там с две трети ние да бъдем изключени. И ние очаквахме в момента, в който излязохме с тази позиция в публичното пространство да бъдем изключени отвсякъде. Защото това е практика – не може някой да има различно мнение и да бъде оставен да пречи и да говори за това ръководство.  И когато човек в политиката тръгне например за някакъв вътрешен избор той задължително трябва да си намери партньор, трябва да се довери на някого и това беше поредното доверяване на човек, който не оправда доверието.

Р. П.: Очаквате ли националното ръководство да се намеси в този казус и конкретно лидера Божидар Лукарски?

Т. С.: Националното ръководство се намира в една деликатна ситуация затова, защото ние сме неговите избиратели. Пловдив град като брой хора, които гласуват за национално ръководство е много по-малък от броя хора, които са в областта и гласуват за това ръководство. Разбирате кого би защитило националното ръководство. Не затова, защото смята, че то е правилно, но както знаете всеки си пази електората, който би го избрал.

Р. П.: В какво състояние е в момента пловдивската организация? Изтече информация, че 120 души ще бъдат изключени от партията.

Т. С.: Не, това е погрешна информация, погрешно интерпретирана. Аз смятам, че решението да бъдат изключени от СДС няма да бъде само за хората, които в момента са изключени от областния съвет, а всички, които са подписали позицията и декларацията, които са в рамките на 10 – 15 човека, които са бивши председатели на СДС, но няма да бъдат изключени хората от структурите. Ето, в район „Тракия” се оттегли една структура, да речем, от 30 човека остана един единствен човек. В „Южен” имаме пет човека при една структура, която беше горе долу 100 човека. В „Централен” подкрепят ги десетина човека, а примерно има 80 човека, които не подкрепят това ръководство. И понеже редовите членове много бързо и лесно се обиждат, те казват защо и откъде накъде ние трябва да се занимаваме с такива хора, те казват – не, ние ще излезем и няма повече да се занимаваме с тях. И всеки очаква да дойде по-добро ръководство, за да се върне.

Р. П.: Лично вие какво ще направите, ще излезете ли от СДС и ще се ориентирате ли към друг десен проект?

Т. С.:  Между хората, които са подписали тази декларация има млади хора, на които предстои живота пред тях. Те биха градили политическа кариера. Аз от възрастта, на която съм вече смятам, че политическа кариера няма за кога да правя. Бих си останала вярна на синята идея, не бих отишла в друг политически проект, въпреки че вече имам такива предложения, но смятам, че човек трябва на тази възраст да си запази и приятелите, и убежденията, и партията, така че аз не бих излязла от СДС, ако не ме изключат.  Дори да ме изключат, ще продължавам да бъда в СДС и ще продължавам да заемам позиции, които касаят СДС.

Р. П.: А младите ви колеги? Те изкушени ли са от възможността дъ се прехвоърлят в друга партия?


Т. С.: Не, досега такова нещо не е коментирано. Те са имали също тази възможност и тази съблазън да бъдат някъде другаде, но на този етап това не стои пред нас. Значи, сърцето ни е в СДС, борим се за него, затова сме излязли. Вие знаете - никой не обича да бъде оплювано името му, защото знаете, че в една такава битка се сипе много кал по името на един човек. Но решихме, че ще извървим тази Голгота в името на СДС. Ако успеем да направим някаква промяна бихме били доволни, ако ли не  - ще се борим за тази промяна и извън СДС.


Р. П.: А следващата ви стъпка каква ще бъде освен тази декларация, която пуснахте в неделя?

Т.С.: Ще се опитаме, ще чакаме вътрешните избори. По устав 4 месеца след местни избори трябва да бъдат направени градски конференции, на които да се изберат новите ръководства. Така че бихме се опитали там да повлияем дори и да сме извън организацията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12