Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И пловдивски лекари затвориха кабинетите си от 10 до 11 часа

| обновено на 30.03.16 в 20:52


Пловдивските лекари се присъединяват към националния протест на колегите си, като мотото на протеста е: „Стига вече! Доктор Москов, не лъжи, не искаме пари”. Семейните лекари, които са първа смяна на работа, спряха работа от 10 до 11 часа.

В протестните действия се включиха над 90 процента от общопрактикуващите лекари. На много места те бяха подкрепени от специалистите в доболничната помощ. В ДКЦ "Тракия" се включиха всички семейни лекари. Джипитата  от Пловдив излязоха пред кабинетите си като обясниха мотивите си за протеста:

"Срещу неумението да се прави здравна политика , срещу нежеланието да се прави здравна политика и срещу претенцията, че се прави здравна политика".

"Здравният министър обяснява, че за първичната помощ се дават средства, но без да дава конкретика, а проблемите са трупани с години. Протестът не е за пари, ние искаме да се преустанови този административен хаос. Има много грешки в новата уредба".

Пред лекарските кабинети беше спокойно. Пациентите обаче не приеха еднозначно протестите.

Между 16 и 17 часа предстои протестът на лекарите, които са втора смяна. 

 В четвъртък от 10 до 12 часа лекарите ще изразят недоволството си от здравната политика и провежданата реформа пред сградата на РЗИ в Пловдив.  Към джипитата се очаква да се присъединят и лекарите от общинските и частните болници в Пловдив. За сега участието на лекарите от университетските и държавни здравни заведения е под въпрос,  защото от Асоциацията на университетските болници се разграничиха от протеста. 

На първи април, целия ден, общопрактикуващите лекари няма да преглеждат, но ще бъдат осигурени дежурни кабинети. Всеки семеен лекар ще залепи информационна табела на вратата си и ще бъде на разположение и на телефона си, съобщават от сдружението на общопрактикуващите лекари. Припомняме, че причината за протеста е, че според лекарите състоянието на здравната система е достигнало критичната точка на хаоса и предлаганите от министерството промени не водят до развитие и подобрение. Решението идва и след като Националният съвет на Българския лекарски съюз сне миналия петък доверието си от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Личните лекари в Асеновград също се включват в масовите протести на колегите си от страната. Те  затварят кабинетите от 10 до 11 и от 16 до 17 часа. През това време един дежурен кабинет в болницата ще поема пациентите със спешни състояния, съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града д-р Лилия Ставрева.

Утре /четвъртък/ кабинетите на семейните лекари ще останат затворени. Те ще изразят своето недоволство от здравната политика пред сградата на РЗИ в Пловдив, уточни д-р Ставрева. По думите й медиците реагират срещу новите правила на работа, заложени в различни наредби от здравното министерство, без диалог с лекарите, които увеличават бумащината за сметка на времето за пациентите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05