Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петя Александрова представя новата си книга

| обновено на 30.03.16 в 16:42

Книгата „България в потури, но с цилиндър“ от Петя Александрова ще бъде представена в книжарница „Хермес“ Централ. 

Книгата е съставена от 50 истории, свързани с културния живот в България през XIX и XX век. Писателката ни разкрива множество тайни от живота на видни личности – като Александър Балабанов, Петко Р. Славейков, Стефан Стамболов, Екатерина Каравелова, Петър Дънов, които не са широко известни. 

Засяга подробности от интимния живот на личности, дейни участници в тогавашния обществен живот и  проследява интересни факти от българския бит, култура, обичаи, навлизащите в страната ни новости, като появата на литературните салони, на цирка като изкуство, на плажа като „мода“ и др., както и проблема с възприемането им от страна на българите. 

"Българските политици не са се променили много през годините. Днес, безспорно, дрехите са им изцяло европейски, но манталитета и маниерите са същите, както отпреди сто години", коментира Петя Александрова пред Радио Пловдив.

По-рано в рамките на програмата „Младият Пловдив чете“ Петя Александрова ще се срещне с ученици в Народна библиотека „Иван Вазов“ и ще представи  книгата си „Чадърче от коприна“ (11 ч. и 18 ч.)

Петя Александрова е автор на 7 книги с поезия и проза за възрастни и 19 сборника с приказки и стихове за деца. Пиесата ѝ „Магаренцето Рашко“ е поставена в Сливенския куклен театър в Сливен. Автор е и на анимационния филм „Въженцето“. Стиховете ѝ са преведени на английски, полски, румънски, словашки и турски език. 


Още от категорията

Десетки издателства предлагат книги на "Пловдив чете"

20 шатри на десетки български издателства бяха опънати пред Пощата, за да предлагат книги в рамките на фестивала „Пловдив чете“. Много граждани се спряха още в първите часове на изложението, за да си купят четиво в любим жанр. Лекото завихряне по обед и краткотрайният дъждец създадоха малко хаос около шатрите, тъй като търговците трябваше да..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Завръщане към себе си, в поезията на Запрянка Ангелова

" Запрянка Ангелова е родом от Пловдив. Завършила е ПУ "Паисий Хилендарски" и магистратура в Германия. През 2008 издава първата си стихосбирка "Отстояване". В основата на нейната поезия е силата да приемеш трудностите, да продължиш да се бориш за по-добър живот и за мечтите си. В стихосбирката "Върнах се" са събрани стихове, написани в период,..

обновено на 14.06.21 в 11:45

Захари Карабашлиев представя "Опашката" на "Пловдив чете"

"Пловдив чете 2021" започва, предстоят 7 дни със срещи и премиери на книги. Тази вечер от 18:30 ⇨ в  Bee Bop Café (ул. „Гладстон“ 1) издателство „Сиела“  организира представяне на романа „ Опашката “ от  Захари Карабашлиев .  Модератор на срещата ще е Живка Танчева. Тя разговаря с писателя за форума на четящите в Пловдив, за новия му..

публикувано на 14.06.21 в 10:00

Преге - предаване за света на книгите, 12 - 18 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 12.06. 2021г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Шарл Бодлер. Цветя на злото. Поредно издание, 352 стр., тв. к. , ок. 8А, Колибри, 2021. Жорж Роденбах. Мъртвата Брюге. Второ изд. 268 стр., ок. 3А, СОНМ, 2021. Албер Камю. Първият човек. Второ изд. 292..

публикувано на 14.06.21 в 08:40

Започва фестивалът "Здравей, Армения" в Пловдив

Четвъртият международен фестивал „Здравей, Армения“ започва от 11.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ в Пловдив. За четвърта година фондация „Аракс“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив предоставя възможност за изява на самодейните състави от арменската общност на Балканите.  Във фестивала тази година ще участват танцови състави от Пловдив,..

обновено на 13.06.21 в 09:49