Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Исканията на лекарите придават и политически привкус на протеста

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация и член на Надзорния съвет на НЗОК заяви, че протестиращите  лекари поставят сериозни проблеми, които не са решени поне от 10 години, но не чува сериозни искания. 

През последните дни те даже  еволюират, коментира той. Първо беше бюджетът, като се оказа, че той е по- голям, стана служебният рамков договор, който обаче не е служебен,  после беше пръстовият отпечатък, който тази година обаче не касае общопрактикуващите лекари, припомни Хасърджиев.


Просто напрежението е толкова голямо в системата, че  в един момент избухна. Въпросът е как този протест може да допринесе за успокояване на  системата и тя да започне да функционира по- добре, добави той.

Трябва да има диалог, за да се формулират проблемите и те да се решат. Подменените и открити в последния момент параметри в рамковия договор членът на НС на НЗОК коментира като резултат на сериозни лобистки интереси за сметка на онкоболните и децата.  По думите му, не е ясно как цените са били подменени, но се надява сериозно разследване да стигне до истината. 

Според него принципът на капитацията отдавна е отхвърлен от модерния свят като се  плаща  за реално свършена работа и тогава лекарите ще са стимулирани да извършват профилактични прегледи, ваксинации и т.н. Трябва да се върви към една модерна доболнична помощ. Трябва промяна в системата, но тя няма да се случи с този протест, коментира представителят на пациентската организация.

1-ви април още не е дошъл, не сме видели за какво става дума. Сега е моментът да се седне на масата и да се начертае как кардинално да се промени системата, защото и лекарите и пациентите не са доволни от нея, подчерта той.

Нашата цел е да се гарантира пациентският интерес. Във вчерашното решение на НС на касата е предвидено, че ако общопрактикуващ лекар откаже да подпише договор с касата, то тогава неговите пациенти ще получат автоматично правото да се лекуват при специалист, без да им е необходимо направление като целта е да не се прекъсва тяхното лечение и терапия. Разбира се, това  ще важи до избора на нов личен лекар, уточни Хасърджиев.

Фактът, че четири пъти се смениха исканията говори, че в тази ситуация има и политически привкус. Надявам се, че никой не използва българските лекари, защото тази година има повече пари за общопрактикуващите лекари, за направления, за профилактика , а те са на протест, завърши той. 


Още от категорията

Дават "Пълдин туринвест" на главния прокурор

Парламентарната комисия за борба с корупцията сезира главния прокурор Иван Гешев за смесеното дружество "Пълдин   туринвест" в Пловдив. Решението е взето днес следобед, съобщи председателят на комисията Борис Ячев. Преписката  ще бъде внесена до ден-два. Преписката към централната власт стартира още през 2016 година, когато още..

публикувано на 25.02.20 в 10:17

Работещите в БНР ще получат достойно заплащане

В рамките на следващите 4-5 месеца трудовите възнаграждения в националното радио ще бъдат увеличени, заяви генералният директор на БНР Андон Балтаков на среща с екипа на Радио Пловдив. В края на декември Радио Пловдив обяви символични протестни действия , заради полученото най- ниско ДМС в системата и настоя за преодоляване на финансовите..

публикувано на 24.02.20 в 15:35

150-години Българска екзархия отбелязва Гражданският клуб

Тази година  се отбелязва 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. На 28 февруари 1870 с ферман на султан Абдул Азис е провъзгласено създаването на самостоятелна българска църква под името „Българска екзархия“.С нейното учредяване българската нация извоюва своя първи успех по пътя на националното  признаване. Българската екзахия се..

публикувано на 24.02.20 в 10:18
Георги Киряков

Главният прокурор не бива да се държи като политически играч

В програма "Точно днес" говорим за  кризите - неизбежни и предизвикани, в политическите и обществени нрави и властване. Коментар на политолога  Георги Киряков . Киряков каза, че на първо място от обществено-политическите сюжети, които продължават, откроява работата на прокуратурата. Единият фронт е срещу широкото понятие приватизация, а така също..

публикувано на 24.02.20 в 09:57

Замърсяването на р. Юговска е умишлено, сто пъти над нормите!

„Последното замърсяване на р. Юговска в края на миналата седмица не е случайно, а преднамерено.  Извършителите не са допускали, че още в петък вечерта институциите ще се задействат, те са се надявали това да мине  незабелязано.“    Така областният управител на Пловдив  Дани Каназирева коментира ситуацията..

обновено на 24.02.20 в 09:32