Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без предразсъдъци към хората с увреждания

Когато срещнете човек с увреждания, не мислете, че той ще иска да му помогнете, той иска първо да бъде разбран. Тези хора не са невидими. И могат да произвеждат най-качествени стоки, каза Минчо Коралски изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания.

Той участва в петия Европейски форум за социално предприемачество в Международния панаир в Пловдив, който се  открива  открва от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Проявата се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации и съорганизатори: Европейска комисия, Министерството на труда и социалната политика,  Агенцията за хората с увреждания, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия в Европа – СЕКОП, НС на ТПК и други български неправителствени организации.  

Коралски  коментира темата за социалната икономика и социалното предприемачесто . Аз мисля, че има много широко поле за развитие на социалната икономика, дотолкова доколкото тя е единствената алтернатива на т. н. субсидирана заетост, където в резултат на изразходвани огромни средства от страна на държавата имаме един краткотраен ефект и в крайна сметка социалните последици са равни почти на нула. Докато тези средства бъдат инвестирани в икономиката, първо, създават нови работни места, а самата схема, по която работи самата социална икономика т. е. да се реинвестира печалбата отново в производството разширява тези предприятия, увеличава заетостта и по същество това е една комбинация между два принципа, които иначе изглеждат несъвместими – едното е печалбата, другото е солидарността и тази комбинация показва своите възможности за опита на страните от Западна Европа преди всичко, където това е една от най-бързо развиващите се икономики с най-добри и устойчиви резултати, дори и в условия на криза.

на форума в Пловдивския панири в палата номер 6 с  богата програма и свои щандове до 3 април ще се представят повече от 100 социални предприятия от над 16 страни.  Броят на специализираните предприятия и кооперации непрекъснато нараства и те са близо 350 – 360, в които работят около 2000 човека, заяви Минчо Кораласки.  Така че, първо, аз мисля, че ние имаме вече социална икономика и, второ, имаме база, върху която можем да развиваме и останалата част от този фрагмент като особено внимание тук искам да обърна, че трябва да проявяват повече инициатива общините, тъй като по същество социалната икономика най-често е свързана с услуги, които се предлагат в общността, т. е. в общината, и по този начин се получава един двоен ефект – общината се осигурява с услуги на сравнително по-ниски цени, а пък най-ощетената част от обществото и нейните граждани, които нямат работа по същество се ресоциализират, така че този ефект е изключително важен и той бил в основата на всички модели, които представляват социална икономика в Европа.

Коралски заяви, че увеличението на ТПК-та у нас, те са вече  вече 350, се дължи на високо качество на производството им. В момента текат конкурсите за подпомагане на специализираните кооперации и предприятия и ако вие направите една анкета между участниците в панаира  ще видите, че близо 90 и повече процента от тях са получили подпомагане от Агенцията за хора с увреждания, в резултат на което те осъществяват своята дейност не само като социални предприятия, а и като сериозни конкуренти на пазара, което се пролича от стоките, които призовавам всички жители на гр. Пловдив да отидат и да видят.

 Като сериозен проблем у нас, той отбеляза предразсъдъците, с които обществото се отнася към хората с увреждания. Директорът на Агенцията за хора с увреждания подчерта, че  когато видите човек с увреждане, знайте, че това е човек, не на който трябва да му се помага, а човек, който трябва да бъде разбран и който може да бъде ваш партньор

Цялото интервю с Минчо Коралски е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12