Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без джипита в Пловдив и Асеновград, балони носят на премиера декларация от протестиращите!

| обновено на 31.03.16 в 21:47
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Над 400 лекари - общопрактикуващи, специалисти, работещи в болничната помощ, се събраха на протест пред сградата на РЗИ в Пловдив. 


Те призоваха за възстановяване на договорното начало, за гарантиран достъп до  качествено  здравеопазване -без регулативни стандарти и бюджети. „Не вменявайте отговорности на изпълнителите на медицински дейности, а дайте свобода на лекарското изкуство, тотално подтиснато от нормативни документи и липса на правила” – това записаха лекарите в декларация до министър-председателя Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. 

Декларацията беше привързана на балони в бяло, зелено и червено,  с които присъстващите пуснаха посланието, за да стигне до Министерския съвет и Народното събрание, припомняйки, че преди две седмици подобна декларация беше изпратена с искане за диалог, но до момента нямат отговор. 

Председателят на Районната лекарска колегия в Пловдив д-р Георги Кръстев заяви:„Припомняме , че медицината е наука и лекарско изкуство и се обръщаме към вас с молба: Не убивайте тази велика професия с нормативни хватки и липса на правила". В небето полетяха и  два бели гълъба -символ на лекарската професия и хуманността.

Лекарите категорично заявиха, че няма да отстъпят от исканията си, ще продължат с протестите. 

Те още веднъж заявиха, че протестът е срещу административния хаос в системата. Джипитата искат да остане в сила стария национален рамков договор и да се спрат всички нормативни документи, които въвеждат нови правила от 1 април. 

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив  настояват  техни представители да  участват в изработването на нормативната база  и да се обсъждат с тях готвените промени. 

Според общопрактикуващия лекар д-р Кирил Еленски това не са реформи, а козметика и то загрозяваща. „Това не е реформа, а по скоро шум и пара в свирката. Това, което е важно да се разбере – стачкува  съсловие, което не скача за хляба. Това е стачка на хора, които не изпитват битово затруднение. Ние не сме финансово затруднени, това не е миньорска стачка, стачка на хора, на които не им се плаща и няма с какво да си купят хляб.  С  арогантност и хашлашки език, и  надменно поведение  няма как да се решат проблемите",  заяви д-р Кирил Еленски.  По думите му за да стане ясно, кое е добро и кое не е за системата, трябва разумен диалог. Той е категоричен, че в момента не всичко в здравната система е лошо, затова трябва да се стигне до разумни компромиси и от двете страни

Реформата на министър Москов ще доведе до това , че 2 месеца харата да чакат за личен лекар, а 5 месеца за специалист. Липсва съгласие и диалог с министър Петър Москов. Очаквахме големи промени особено с направленията, но цифрите показват друго", категорични са лекарите .

Снимка

Те заявиха, че не са „анонимни” и не те са договарили намаляване на цени на пътеки и неприемлив достъп на пациентите до медицинска помощ. 

Някои от тях носеха характерната маска на „анонимните”. Д-р Александър Калайджиев – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, сваляйки маската си призова здравния министър д-р Петър Москов да назове виновните за създадения нормативен хаос.

Снимка

С новите промени пациентите ще чакат повече пред кабинетите, а Хипократовата клетва ще звучи така: "Обещавам да направя всичко възможно за пациентите, но ще спазвам наредба 40 от закона за здравното осигуряване и наредба 41 от закона за лечебните заведения и още бюрократични измислици. От утре тези наредби стават още повече", заяви Калайджиев.
Всички лични лекари от Асеновград също затвориха днес кабинетите си и се присъединиха към протеста на колегите си в Пловдив. Един дежурен кабинет в сградата на многопрофилната болница е обявен за прием на пациенти по време на ефективната стачка. Неотложните случаи се поемат и от Спешна помощ. 
Ситуацията обаче създаде напрежение още от сутринта, когато се изви опашка от чакащи, а хората реагираха срещу липсата на информация. 
И утре семейните лекари в Пловдив и Асеновград няма да работят, те ще се съберат, за да обсъдят по-нататъшните си действия и как през следващата седмица ще продължат протестите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това  информира директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09