Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за социална икономика ще даде ново самочувстие на хората с увреждания

Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Работим по текста на нов закон за социална икономика. Обсъждаме го с партньори и неправителствените организации, социалната икономика е много важна. Тя под 1 % от БВП у нас, но има страни където е тя е над 2 до 7 %. Това каза в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той откри Петият Европейски форум на социалното предприемачество. Важно е да има специално определение за това кое е „социално предприятие", смята министър Калфин.

По думите му тази дейност дава възможност на хората, които имат увреждания да бъдат пълноценни и да се чувстват действително заети на пазара на труда. По думите му социалните предприятия трябва да бъдат подпомагани, защото срещат сериозни трудности.

Подготвят се финансови схеми, инструменти и с помощта на европейските фондове, да се започне малко предприятие. Социалното министерство ще пусне и нова програма, съвместно с общините, която да помага на хората с увреждания.

Министър Ивайло Калфин подчерта, че ще има средства по линия на Оперативна програма "Човешки ресурси", отделили сме 55 млн. лева за тази схема за хората с увреждания. Надяваме се тези 55 милиона да се утроят, както и до три месеца ще има специален фонд в тази насока, обеща Калфин. Той изчисли, че тези предприятие у нас са 4000, но стопанска дейност извършват 2 500.

Снимка


По повод на предложенията да се отдели специален фонд „Майчинство“ министър Калфин каза, че сега у нас работи общ фонд за заболявания и майчинство в НОИ. Аз съм готов да направим една по-детайлна сметка на това какво би станало при разделяне, каза Калфин. Той уточни, че майките получават  и сега за втората година при отглеждане на детето - пари след обложена с данъците минимална работна заплата.

От социалното министерство смятаме, че е по-добре да се работи над идеята, каквато е и в ЕС - да се помогне на майките да се върнат по-бързо на работа и те да са спокойни,  че има кой да отглежда децата им. Важно е да има детски градини и ясли, заключи Калфин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Марково ще се проведе общоселско събрание заради безводието

В Марково тази вечер ще се проведе общоселско събрание, на което да се обсъди проблема с недостига на вода и предлагания от ВиК режим за ползване. Като причина за безводието от водното дружество изтъкват засушаването, намаления дебит и повишеното потребление, както и това, че питейна вода се ползва за пълнене на басейни и поливане на градини...

публикувано на 15.07.24 в 10:46

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27