Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпитват свидетели по делото за радикален ислям в Пазарджик

| обновено на 01.04.16 в 13:15

В Окръжния съд в Пазарджик продължава делото срещу 14-те подсъдими за разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".  Днешното заседание започна с разпит на основния свидетел Моафак Ал Асад.

Повече от два часа продължи разпита на сириеца с двойно гражданство Моафак ал Асад, който е и собственик на сградата на бившето имамско училище в Сърница. Той обяви, че знамената на "Ислямска държава", които бяха конфискувани от домовете на 14-те подсъдими, се ползват от още 62 групировки в арабския свят, които са противници на Башар ал Асад. Салафизмът е политическа идеология, основна политика в арабския свят и по-малко религия, това потвърди Моафак, след като съдията прочете показанията му от досъдебното разследване. 

Адвокат Красимир Ялдъров коментира: Ще ви кажа нещо, което като го публикувате, да не стане дипломатическо усложнение. Има една държава много известна, съюзник на една друга много  голяма държава, в която това учение е държавно, да го нарека, официално призната религия, традиционно. Е, какво правим? Имаме дипломатически отношения. Много държави търгуват с тази държава, тя пък праща свои войски да умиротворява райони заедно с една друга велика сила. Е, какво, така ли ще ги делим нещата. Дайте да осъдим тези хора, а пък иначе в голямата политика може всичко да става и там няма пречки кой е салафазъм, кой е протестант, кой е лютеранин.

Делото продължава с разпити на други свидетели.

На предишното заседание държавното обвинение представи заключението на разследването, според което подсъдимите са разпространявали идеите на терористичната организация "Ислямска държава" за джихад. Ахмед е поддържал връзки с терористични бази в Австрия и Германия и е подпомагал бойци на ИДИЛ при пътуването им към Сирия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло нито едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 12:05
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 10:26

Учители по физическо, юристи и психолози най - желани в ПУ

2350 студенти вече са се записали в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. При първото класиране са запълнени 60% от местата държавна поръчка. От записалите се до момента 1927 ще се обучават по държавна поръчка, а 423 – срещу заплащане. Изцяло са запълнени местата за специалността „Славистика“, редовна форма на обучение, държавна..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46