Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гражданска инициатива създава Дом за Пловдивската опера

| обновено на 04.04.16 в 14:41

Иницативата „Дом на пловдивската опера“  стартира днес.  Експерти от различи професионлни и обществени сфери обявиха намерението си да работят за каузата един от най- престижните културни институти да има и отделна подобаваща сграда. 

Пловдивската опера е на гости у дома, въпреки че на реконструкцията на Градския дом на културата, където се играят спектаклите й се очакваше скиталчеството и да приключи. И ако днес критиките към техническата не пригодност на сцената са позабравени, то ежемесечни са битките на трупата да се включи в календара на сцената, която се дели с драматичния театър- драматично останал без сцена, гостуващи  постановки, концерти на местни състави. 

Споделяна многократно през годининте - днес идеята за построяване на специална оперна зала се облече във форма с учредяването на иницативен комитет и подписка. Първоначално артикулирана от Любозар Фратев, Мариана Чолакова, Никола Добрев, Илко Николов и Георги Стоев - тя ще търси подкрепа от Общинския съвет, администрацията и гражданите, за да намери финансиране, да се определи терен, да се възложи проектиране и строителство.

По мнението и на инициаторите проектът надали ще се реализира до 2019-та година, но инициативата няма къси хоризонти, сподели Любозар Фратев. 

Любопитно е и къде е възможно да бъде построен оперен театър - засега са обсъждани терени на Гладно поле, до пощата в ж.р Тракия и свободни площи по двата бряга на Марица.

Учредителното събрание е тази вечер в зала „Съединение“ на Историческия музей. 


Още от категорията

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство.  Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха..

обновено на 08.08.22 в 14:10

"Омагьосана душа" на Мартин Джачков превзема Пловдив

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като  осем нови портрета се представят за първи път пред публика. Артистът от десет години твори..

публикувано на 08.08.22 в 10:33

Античният театър посреща Виенския симфоничен оркестър

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив. Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи..

публикувано на 08.08.22 в 10:21

„МАММА МIА“ - на Античния театър довечера

С представянето на един от най-търсените и показвани на световните сцени мюзикъл „МАММА МIА“ с музика и текст  на Бени Андершон и Бьорн Улвеус, стартира  гостуването на Софийската опера и балет на сцената на Античния театър в Пловдив.    Диригент и режисьор  на спектакъла е акад. Пламен Карталов, който е единственият притежател на авторските..

обновено на 06.08.22 в 16:25

В "Срещите" за българските корени и произход

Тази събота в "Срещите" с проф. Дамян Попхристов и колегата Петко Атанасов ще надзърнем във вековете преди Аспарух.  Вярно ли е, че българите са тук три века преди Аспарух и какво значи това?  И как обяснява мърлявия ни делник днес?  Слушайте, ще е интересно. Чуйте цялото предаване на 06.08.2022 г. в звуковия файл. 

обновено на 06.08.22 в 10:20