Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкоболните в капана на новите изисквания? Хаос няма да има!

| обновено на 04.04.16 в 15:55

Близо 100 пациенти с онкологични заболявания ще бъдат приети за лечение в болница Център Онко Хоспитал в Пловдив, въпреки новите изисквания и правила за коплексност, влезли в сила от 1 април. Това съобщи д-р Надежда Крумова, управител на здравното заведение.  


По думите й  затрудненията идват от сменените в последния момент номера на клиничните пътеки и новото изискване за т.н онкономитети.

Според новите правила в здравеопазването, хората с ракови заболявания трябва да са преминали задължително през обща клинична онкологична комисия, която обаче може да бъде разкрита само в здравно заведение, което е изпълнило всички изисквания за комлексност на лечението - да имат отделения по химиотерапия, лъчетерапия или нуклеарна медицина.

Към момента в Пловдив на тези изисквания отговаря само УМБАЛ ”Свети Георги”. Според неговия управител д-р Красимир Вальов новите изисквания не създават хаос, а гарантират комплексност на лечението на болния. Новите правила  предвиждат възможност болниците да сключват договор помежду си за липсващите дейности. 
 

Практиката до сега даваше възможност онкологичните отделения да сформират свои комисии от специалисти, които да определят вида терапия и процедурите за всеки болен. Новото изискване ще затрудни и забави лечението. Според д-р Крумова при диагностициране на болен с туморно образование, дори операция ще може да се извършва само след становище на комисията. „Има опасност от листи на чакащите за явяване на такава комисия. Проблем ще е натовареността на онколозите в комисиите, които ще трябва да обслужват  много голям брой болни, обясниха лекари от болницата.

”Утвърдена с години практика в момента се нарушава без това да носи полза на пациентите",  категорични са  онколози от Център Онко Хоспитал. Тази сутрин около 2 часа те решаваха какво да предприемат и как да приемат чакащите за химиотерапия болни без да бъдат санкционирани от касата. „Към момента няма указания от НЗОК как да се процедира  и със заварените случаи на болни, които имат вече назначена терапия", допълни д-р Крумова.

От своя страна управителят на бившия онкодиспансер в Пловдив д-р Красимир Вальов обясни, че новите правила са съгласувани с Научното дружество по онкология и МЗ. Те не вещаят хаос, а гарантират комплексното лечение на болните.

Той уточни, че в диспансера работят и сега 9 онкокомисии с необходимите специалисти. При нужда ще се поемат и болни от други отделения в града, като вече се водят разговори. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48