Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на дебютния диск на Венци Благоев в Радио Пловдив

| обновено на 10.04.16 в 11:27

Премиера в Пловдив на дебютния си диск „Български джаз композитори“ ще направи тромпетистът Венцислав Благоев. Концертът е поредното интересно събитие от шестия сезон на „Камерна сцена Пловдив“ и ще се състои на 20 април 2016 г. от 19.00 ч. в Първо студио на Радио Пловдив.

Венцислав Благоев е сред утвърдените джазови музиканти у нас. В албума му са събрани творби от девет български джаз композитори, представители на няколко генерации. Той е солист на всички пиеси, свири на флюгелхорн, корнет и тромпет. Първо по рода си у нас, изданието има амбицията да обрисува посоките на развитие на авторовата джазова музика в България в последния четвърт век.

Снимка„Моя отдавнашна мечта беше да запиша диск с творби на джазмените, с които работя вече четвърт век. Тези, които ми помогнаха да изградя вкуса си към импровизацията, към стилната и качествена музика“ – споделя Благоев в анотацията към диска. 

В албума са включени пиеси на Живко Петров, Христо Йоцов, Любомир Денев, Димитър Бодуров, Антони Дончев, Васил Спасов, Марио Станчев, Атанас Гунов, Ангел Заберски, които взимат участие и в записите. 

„Български джаз композитори“ е реализиран благодарение на проф. Венелин Ганев, саксофонист, професор по политически науки в Охайо. „Вярвам, че ще продължим. Защото джазът е музиката, която обединява“ - допълва Благоев.

Композициите от „Венцислав Благоев представя български джаз композитори“ ще бъдат представени и от Атанас Хаджиев – саксофон, Димитър Благоев – китара, Димитър Карамфилов – контрабас, Димитър Семов – барабани. 

Традиционен домакин на концертите на “Камерна сцена Пловдив” е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Николай Бухалов, зам.- кмет на Пловдив и двукратен  олимпийски шампион

Представят алманаха "100 години кану-каяк" в Първо студио на Радио Пловдив

Луксозният алманах „100 години кану-каяк“ ще бъде официално представен пред публика на 15 юли, понеделник, от 18 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Автори на изданието са журналистите Ани Дончева и Николай Кръстев, работили по него в продължение на година и половина.  Идеята е на федерацията, която това лято отбелязва 100-години организиран..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

Валентин Иванов с изложба в Културния център на Радио Пловдив

Младият художник Валентин Иванов ще представи своя изложба графика в Културния център на Радио Пловдив. В експозицията, която е първата самостоятелна на художника, се представят няколко графични цикъла. Теми, които разработва в своите офорти Валентин Иванов, са контрастът - мъжки и женски принцип, старост и младост, мотивация и..

публикувано на 10.07.24 в 08:25

"Пловдив чете" събира Младен Влашки и Васил Върбанов в "Преге" пред публика

По традиция в рамките на „Пловдив чете“  литературният изследовател доц. Младен Влашки води едно издание на предаването за света на книгите „Преге“ пред публика в Първо студио на Радио Пловдив. Това се случи в събота, от 11.00 часа.  Специален гост и съводещ на "Преге" бе журналистът, радио и телевизионен водещ Васил Върбанов, който..

обновено на 15.06.24 в 12:12

Димитрина Дойчинова показва живопис и графика в Радио Пловдив

В каталозите има пояснения за техниката и идеята на нейните картини. Повечето й графики са в класически графични техники, но има и авторска и ръчна сериграфия- експериментирани от нея.  Творчеството на Димитрина Дойчинова и ще бъде представено от художника Минчо Панайотов, който е първият й учител.

публикувано на 27.05.24 в 13:20

БНР празнува 24 май с литературно четене на журналисти- писатели

Журналистите - писатели от БНР ще отбележат празничния 24 май с участие в предаването "Артефир" на програма "Христо Ботев". Специално издание на "Артефир", което се излъчва от 12.00 до 14.00 часа, е под мотото "Радио ПЕН Клуб".   Литературното четене, организирано от БНР и програма "Христо Ботев", е в чест на Деня на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 23.05.24 в 14:17