Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма български политик в Панама гейт

Снимка: "24 часа"

„Досиетата от Панама“ – най-мащабното изтичане на документи в историята до сега предизвика различни реакции по целия свят.

Документите, изтекли от една от най-потайните офшорни юридически фирми "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca), разкриват как богатите и могъщи хора укриват парите си.

От тях става ясно, че в схемите участват повече от 214 хиляди офшорни компании в повече от 200 страни по целия свят.

Сред осветените лица има и много бивши и настоящи лидери, което пък неминуемо води и до сериозен политически отзвук. В разследването участват близо 370 журналисти от 78 страни. Вестник 24 часа е единствения медиен партньор. Главният редактор на ежедневника Борислав Зюмбюлев заяви, че от направеното проучване до момента от журналистката от „24 часа“ Алексения Димитрова показва, че има 50 компании и около 200 българи, които са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите,  Панама и др. Сред тях няма български политик.

„Офшорната зона като явление съществува. Общо взето знаем какво се случва там – заобикаляне на данъци и укриване на самоличност. И изтичането на информацията потвърди това. Но за първи път виждаме изтичането на конкретни имена, конкретни лица и пряка връзка“, коментира Борислав Зюмбюлев.

Главният редактор на вестник „24 часа“ прогнозира, че натиска за затваряне на офшорните зони ще продължи. Ще има политически трусове. Някои вече се случват, припомни Борислав Зюмбюлев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15