Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гората произвежда повече от отсечената дървесина, но всички трябва да я пазим

Снимка: Антоанета Петричанска

Три пъти се е увеличил запасът на горите в Пловдивска област през последните 50 години и е достигнал около 30 милиона кубика. Средният годишен прираст е 603 хиляди кубика - съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив Мирослав Димитров. 

Той отбеляза, че сечта на дървесина е много по – малка, отколкото гората произвежда. Данните за пловдивския регион сочат, че се изсичат около 60 % от това, което гората произвежда за година. През 2015 година в Пловдивския регион са залесени 1340 декара, а тази година предстои залесяването на 840 декара.

Затегнати са контролът и опазването на горските територии чрез проследяване на дървесината от временните складове през преработвателите до крайния потребители – посочи Мирослав Димитров. Почти една година работи и център за приемане на спешни сигнали от тел. 112, отнасящи се за горите, дивеча и рибата. 

217 са получените сигнали за нарушения в горите в Пловдивска област, като всеки един от сигналите е проверен на място от горските служители. Почти половината от сигналите са за пожари в горите, а останалите са предимно за транспортиране на дървесина без превозен билет и за незаконни сечи. Сигнали за такива са подадени за всяка една от 18-те пловдивски общини, но става дума предимно за отсечена дървесина до един кубик от частни лица, подчерта шефът на пловдивската дирекция по горите.

Лесовъди и горски работници от областта, представители на общинската и областните администрации участваха в церемония по официалното откриване в Пловдив на Седмицата на гората. Тази година празникът се чества за 91-ви път и е под мотото „Подобри гората!“. В подножието на Младежкия хълм бяха засадени дъбови фиданки в чест на 135-та годишнина от първите залесявания с дъбов жълъд по хълмовете на Бунарджика и Сахат тепе.

Снимка

44-годишният Антон Бамбалов от Регионалната дирекция по горите в Пловдив получи наградата "Лесовъд на годината 2015". Бяха връчени и наградите "Служител по контрола 2015" за регион Пловдив.

Снимка

СнимкаПрез 1925 година по инициатива на Дружеството на лесовъдите в България се провежда Празник на залесяването. Постепенно той се трансформира в Седмица на гората. Провеждането й спира за повече от десетилетие заради Втората световна война. Възобновена е през 1956 година и се чества и до днес. Тази година празникът се отбелязва за 91-ви път и е под мотото „Подобри гората!“.

Първите масови залесявания в Пловдив са от 1881 година по идея на швейцарския  градинар Люсиен Шевалас, когото пловдивчани с почит наричат „министър на цветята.“

Градската община прави първите залесявания с дъбов жълъд по голите тогава Бунарджик и Сахат тепе. През 1896 година е изготвен регулационният план на града и още на следващата година при кметуването на Христо Г. Данов започва масово залесяване на хълмовете на Пловдив.


Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Измамниците с апартаменти остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста четиримата, отнели с измама три апартамента от пловдивчанин. Те бяха задържани предварително, а още една жена, с която се действали, бе освободена с мярка „подписка“.  Групата е обвинена, че с измама и заблуда те са успели да отмъкнат скъпите имоти на мъжа, който дълго време бе в неизвестност...

публикувано на 15.08.24 в 15:56

Арестуваха мъжа, заплашил с нож жена с куче

Арестуваха мъжа, който бе заподозрян за нападение над пловдивчанка, докато разхождала кучето си.   Жената подала сигнал за нападението, след като около 19 ч. във вторник, докато извеждала кучето си, непознатият се насочил към нея с нож в ръка и я заплашил. Полицаите от Четвърто районно са успели да установят и задържат заподозрения.  Версията на..

обновено на 15.08.24 в 15:40

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 15:26

Село Косово осъмна с воден режим заради сушата

Асеновградското село Косово, което е една от туристическите атракции в Родопите, остава без вода.  Със заповед на кмета му е обявен воден режим от 8 до 17 часа всеки ден. П ричината е намален дебит във водоизточника на селото.  От ВиК предупреждават, че ако сушата се задълбочи, режимът на спиране на водата ще бъде затегнат. Косово е поредното село..

публикувано на 15.08.24 в 14:37

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27