Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението в кръг продължава, само се засилва скоростта

В здравеопазването движението в кръг продължава. Само се засилва скоростта , коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.  А  знаете, че когато човек се върти в центрофуга, просто му се завива свят и не знае какво се случва.  Има някакво движение, но то води до замайване, до нищо друго.  

В здравеопазването няма реформи, само бюрократични промени. Какво точно е реформирано?- Нищо, заяви д-Константинов

 В момента в здравеопазването,   има едно усложняване и бюрократизация,  които минават удобно под формата на реформи.  Нищо значимо не се случва в сферата на здравеопазването, не се решават проблеми. Няма реформи, за да бъде някой срещу тях, а само нормативни уредби. Хората са разединени, не знаят какво  става, не знаят как да го коментират.   Едни са недоволни, други са доволни, че има недоволни.

Вместо да се улесни достъпът на пациентите до здравеопазване, имаме една бюрократизация и усложняване. Не се случва нищо значимо освен разни наредби, още разкарвания, нови срокове. Това е огнището на напрежението, смята д-р Константинов. Има и хубави неща, като увеличените пари за Спешна помощ, но те са малко, допълни той.

Когато казваме – някой предлага реформи обаче лекарите не са съгласни излиза усещането, че, ето на, има един човек, който иска да промени системата, обаче някакви други, които се съпротивляват, статуквото. Обаче нещата не са така – не се предлага нищо. Какво точно се предлага? Да се сменят номерата на клиничните пътеки – това реформа ли е? Да се напише нова наредба? Няма реформи. Първо, да си сложим дефиницията – няма реформи, та някой да е срещу тях. Има едно управление на здравеопазването, което в някои моменти, да речем, има плюсове, примерно, дават се пари за увеличение на заплатите на Спешна помощ или поне така се твърди, че е направено. Окей, това е добре, то е нещо хубаво, но то само по себе си не е реформа. В същото време болниците се натоварват с някакви допълнителни изисквания, някаква допълнителна бюрокрация, администрация, което пък е лошо. Това е едно управление, което в най-добрия случай  можем да кажем, че не е спорно. Обаче реформи няма

Д-р Константинов сподели още, че оттова, което вижда от работата си със своите пациенти,  работите не вървят на добре, стават по-сложни. 

Всичките неща, за които говорим общо взето са маловажни като цяло, защото не са някакви принципни, големи проблеми на системата. Пръстовият идентификатор е също една такава тема, която поради своята абсурдност автоматично срещна сериозен отпор и дали тя ще се въведе или няма да се въведе нищо няма да допринесе за системата. Въпросът е, че ако се въведе ще бъде изцяло обидна за населението, защото ги вкарва в рубриката  вие сте престъпниците, които ние сега ще следим. Има въпроси по темата сигурност, има въпроси по това ние как ще се развиваме – с пръстови идентификатори ли ще се идентифицираме в обществото или ще имаме лични карти, с чипове и т. н. – неща, които като цяло не са изяснени. Министерството на вътрешните работи работи в една посока, здравното министерство – в друга, това на ниво държава не е хубаво. Но като цяло това не е някакъв изключителен въпрос, който променя нещо. Водейки едни такива малки битки се създава се създава впечатлението, че се правят наистина някакви сериозни реформи, обаче, ето, на, на някакви лоши хора пречат на тия реформи. А по същество това са малки, дребни глупости и вредителства, защото тук 10 милиона, там 20 милиона, тук ще уредим една фирма, тук някой ще вземе абонамент за години наред да прави нещо - ето, така изтичат нашите парички.

Според бившия здравен министър пръстовият идентификатор е само още един механизъм за източване на пари. Преди 8 месеца въведохме идентифициране с лична карта и изхарчихме много пари. Сега някой друг се сеща, че е по-добре да се идентифицираме с пръст, което е обидно и ни вкарва в презумпцията, че сме едва ли не престъпници. Пак ще изхарчим маса пари, които е по-добре да се дадат за пациентите, коментира д-р Константинов.

 Или дето непрекъснато се удряме в гърдите и казваме, че ще има листи на чакащите и че това е нашата заветна цел. Това е смешно, то не е за лекарите. Листата на чакащите удря хората, които си плащат здравните вноски, които искат бърз достъп до здравеопазване. Когато му кажем – ние ще въведем листи на чакащите, работиш срещу техния интерес.

 И е много интересен  феномен лично за мене като човек, който следи процесите в обществото, този феномен, че се намират хора, които казват – да, това е много хубаво. Това някъде другаде ако се случи и ви кажат – ние ще въведем опашки в магазините и някой ще каже – ей, най-накрая ще се преборим с тия алчни търговци... То е смешно цялото това нещо. Задържане на статуквото с набиране на потенциал за избухване в даден момент на напрежение.

 Д-р Константинов коментира и лекарския протест. Според него, Лекарският съюз не е успял да изведе конкретни и точни искания , но  протеста  трябва да се приеме много сериозно от властта, защото може в дългосрочен план да изненада управляващите. 

Той подчерта, че да излязат лекарите на протест, нещата са стигнали крайна точка. Хората имат основание да протестират, защото нещата се усложняват. Има разминаване между намерения и действителност, каза д-р Константинов. 

Да-р Константинов прогнозира развитието на казуса : Ще си я караме така. Ще си приказваме едни неща , ще стават други, а  хората ще псуват и ще викат Що съм се родил в България ?!

Цялото интервю с д-р Константинов е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34