Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният дълг нарасна при Орешарски, а не сега

Народното събрание единодушно прие решение, с което възлага на министъра на финансите да представи на Комисията по бюджет и финанси информация за разходването на средствата от националния бюджет за капиталови разходи в размер на над 2.5 млрд. лв. Министърът трябва да предостави тази информация до 30 юни и след това до 30 ноември.
Решението бе предшествано от дискусия в пленарна зала, инициирана от БСП за финансовата политика на правителството.
Според Муравей Радев в момента сме свидетели на един мит, на едно плашило, на един мит, който се развява от БСП

Дългът нарасна в мандата на кабинета „Орешарски“, заради авантюристичната политика на БСП и ДПС, които поставиха под угроза стабилността на финансите и позволиха КТБ да фалира. Те можеха да спасят банката и да накажат банкера – разбойника, коментира в интервю за Радио Пловдив бившият финансов министър Муравей Радев. 

По думите му мандата на Орешарски дългът е нараснал на 26 процента от БВП като толкова е и в момента и прогнозата е да скочи най- много с 1 процент до края на годината. Ако искаме дългът да намалява трябва да разберем, че трябва по- малко пари да се харчат за здравеопазване, образование, сигурност, социални дейности, които гълтат много пари, а дават все по- печални резултати, обобщи Радев.

Слушах този дебат и това, което чувах ме забавляваше. БСП иска хем повече разходи, хем и малък дефицит. Румен Гечев го каза – да се учим от Европа като харчим повече. В същото време казват „ужасен дълг“ . Това няма как да стане, това е нонсенс, каза финансистът и добави, че в момента ръстът на външния дълг е стопиран, а финансовият министър трябва да бъде похвален, а не хулен, защото е намалил дефицитът и има постигнат икономически растеж. Това са неща, на които няма как да си затваряме очите, смята Радев.

Мащабно, стряскащо, шокиращо – така той определи разкриването на „Панамските документи“. Според него в офшорните зони се въртят между 18 и 20 трилиона долара, което е икономика, по- голяма от американската. Той подчерта, че такъв един оборот действа негативно на бялата икономика в света. 

В тези зони няма почти никакво данъчно облагане. Тези капитали, когато влязат в белите държави създават нелоялна конкуренция, коментира Муравей Радев и добави, че офшорките са се превърнали в едно депо на мръсни пари. Добре е, че България забранява на офшорни зони да оперират в България, но тази забрана можеше да е още по- рестриктивна, коментира бившият министър.

Според него в Панамагейт няма американски имена по две причини – първата е, че режимът и законите в САЩ са жестоки и второ, защото на територията на щатите има офшорни зони. Той очаква ЕК да затегне контролът върху капиталите от офшорните зони, които влизат в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35