Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлово може да се развива успешно като туристическа дестинация

| обновено на 08.04.16 в 16:09

Повече от 100 хил. туристи е посрещнало Карлово през миналата година, Това стана ясно по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с кмета на града Емил Кабаиванов, представители на туристическия бранш и на местната власт от други населени места от региона.

„Регионът има всички предпоставки да развива устойчив туризъм. Много българи посещават Карлово, за да видят родното място на Васил Левски, но градът може да привлича все по-голям чуждестранен интерес с розата, тракийското си наследство и възможностите за културно-исторически туризъм“, каза министър Ангелкова. 

Тя съобщи, че министерството ще подпомогне и на национално ниво по-голямото популяризиране на възможностите за туризъм в района. Карлово ще бъде част от журналистическите турове, които министерството подготвя, а в края на годината България ще бъде домакин на мащабна международна конференция за древните цивилизации, която се организира съвместно със Световната организация по туризъм към ООН. Фокус в нея ще бъде цивилизацията на траките, като се планира съпътстваща програма за делегатите, която да обхване Долината на тракийските царе, където попада и Карлово.  

Важен обект, пред който има сериозни перспективи за привличане на повече туристи, са археологическите разкопки край село Васил Левски, стана ясно по време на срещата. В региона е открито поселище от 6-5 век преди Христа, смятано от учените за един от най-старите известни до момента градове на траките. Община Карлово планира да разработи проект за развитието на тракийския градски център и царската резиденция към него и да търси европейско финансиране за пълното разкриване на находките като исторически и туристически обект.

Министър Ангелкова акцентира и на важността на материалната база за развитието на устойчив туризъм, тъй като в общината няма 4- и 5-звездни места за настаняване, а според оценките на общината около 200 легла не достигат за отговаряне на нуждите на нарастващия туристически поток. Бяха дискутирани няколко инвеститорски намерения, както и развитието на Баня като по-конкурентна спа дестинация. Градът е включен в списъка на националните курорти, като в него има 10 минерални извора и торфено находище. Водите и минералната кал са подходящи за лечение и профилактика на широк кръг здравословни проблеми.

По-късно същия ден министър Ангелкова и кметът Кабаиванов посетиха комплекса „Старинно Карлово” и разгледаха атракциите в него. Той е реализиран по проект по ОП „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансиран от ЕС чрез Европейския фонд за регионалноразвитие.

Общата му стойност е над 2,4 млн. лв., от които над 374 хил. са осигурени от община Карлово. С осъществяването на проекта са възстановени, реставрирани и социализирани емблематични за региона недвижими културни ценности - пет възрожденски къщи: къщата на Райно Попович и превръщането й в „Старинна книжовна школа”; „Бухаловия хан” и адаптацията му в Център на занаяти и културни традиции; „Патевата мааза” и функционирането й като културно-информационен и туристически център; „Патевата къща” и новия й вид като  „Самодивска къща”; „Къщата с белия двор” и създаването на „Зоографска школа”.

Комплексът предлага и много атракции за туристите – всеки може сам да изработи хартия по старинен метод, да набере и отпечата текст, да направи по автентична рецепта билкова отвара или домашна козметика, да научи как се прави дърворезба, дантела, нож, меден съд, гравюра или икона. Все по-голям е интересът към туристическата атракция, като от  откриването на комплекса през август 2014 г. до края на март 2016 г. той е разгледан от над 16 хил. посетители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39