Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба "изгоря" с 4000 лв. за климатици

| обновено на 11.04.16 в 14:13

80-годишна пловдивчанка е станала жертва на телефонни измамници. 

Тя получила обаждане от мним роднина, който поискал пари назаем за закупуване на два климатика. По време на разговора пенсионерката била накарана да продиктува адреса си, за да бъде изпратен търговски представител да вземе сумата. 

Убедена, че прави услуга на близкия си, пловдивчанката приготвила 4000 лева и ги предала на дошъл пред дома й непознат. 

По-късно разбрала, че е била измамена и подала жалба в полицията.

От началото на годината това е 7-ми пореден случай на модерната напоследък схема за измами чрез купуване на техника. През януари и февруари 4 възрастни жени от Пловдив и Асеновград дадоха близо 9000 лв. за несъществуващи климатици, а 3 пенсионерки от Пловдив и Смолян – общо 7000 лв. за мнима покупка на радиатори.

Междувременно от полицията припомниха най-важните правила, за да се избегне измамата. Потърпевшите трябва да търсят връзка с близките си, в никакъв случай да не споменават адреса и личните си данни, както и незабавно да се обърнат към полицията, ако са станали жертва на телефонна измама. 

Криминалистите са категорични, че бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор заплашват лидера на НД "Русофили" и съучастника му

Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинение срещу двамата арестувани по досъдебното производство на ДАНС за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Това са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов.  Дьовленски е обвинен като подбудител, а Гълъбов, като..

публикувано на 09.07.24 в 16:26

Трима пострадаха при две катастрофи в пловдивско

16-годишен моторист е в тежко състояние след катастрофа край пловдивското село Ръжево, други двама са ранени след пътен инцидент в Пловдив. Младежът е настанен в пловдивска болница, след като падна с кросовия си мотор в канавка между селата Ръжево и Ръжево Конаре. Обстоятелствата около инцидента не са изяснени, тъй като пострадалият все още не..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

Два пъти повече отличници на изпита по химия от тези по биология в МУ-Пловдив

Шестиците по химия са два пъти повече от отличните оценки по биология. Това показват резултатите от кандидатстудентския изпит в Медицински университет – Пловдив  за магистърските специалности  „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. На него се явиха 1206 кандидати от подалите документи 1243. Те писаха по вариант 1, който бе изтеглен в деня на..

публикувано на 09.07.24 в 11:18

ВиК-ремонт ограничава движението по част от бул. "Васил Априлов" за два месеца

От днес до 15 септември  се въвежда временна организация на движението по  бул. „Васил Априлов“  в Пловдив  в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица . Причината е подмяна на част от водопроводната мрежа и реконструкция на западното платно в посочения участък. Колите, включително и автобусите на градския транспорт,..

обновено на 09.07.24 в 10:22

БСП-Пловдив: Арестът на Златомир Дьовленски е политическа поръчка

Градският съвет на БСП - Пловдив изказва пълна подкрепа  за Златомир Дьовленски - председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив и член на Изпълнителното бюро на ГС на БСП в града. Това пише в декларация, изпратена до медиите от местната структура на социалистите в Пловдив. В нея се посочва, че в БСП са обезпокоени от вчерашния..

публикувано на 09.07.24 в 10:20