Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският ден на работодателя отбелязаха в община "Марица"

500 работни места обявиха 26 фирми от община „Марица“ на трудовата борса по случай Европейския ден на работодателя, който се отбелязва за първи път в България. Над 300 безработни проявиха интерес към инициативата с надеждата да си намерят работа.

„Агри България“ обяви, че търси 250 сезонни работници, но които обещава средно заплащане.

От фирма „Сенсата“, чийто завод бе открит миналата седмица край Царацово“, обявиха, че осигуряват над 3200 работни места в страната, а до 2020 година те ще станат 4500.

От клъстерът „Тракия икономическа зона“ пък обявиха, че предприемат инициативата „социални жилища“, която ще осигурява дом под наем на бъдещите работници. Освен изграждането на жилища в бъдеще се предвижда и построяването на детска градина – обявиха от клъстера, като припомниха, че това е добра стара идея от времето на соца с ведомствените жилища.

Фирмите бяха приготвили брошури с представяне на дейността си и условията за труд, които осигуряват.

Най-често работниците се оплакваха от дискриминация при търсенето на работа.

„Над 50 години човек трудно си открива работа. Има шанс едниствено като сезонен работник на обща работа“ – заяви 50-годишна жена, която обяви, че си търси работа от 3 месеца, но не я взимали заради възрастта.

Европейският ден на работодателя се отбелязва във всички страни от ЕС, като се акцентира върху националните приоритети в областта на заетостта и пазара на труда. Инициативата включва организирането на трудови борси в София, Пловдив, Бургас и Русе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат претиметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня..

публикувано на 14.07.24 в 08:37

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34