Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за спряното събаряне на тютюневия склад отива в София

| обновено на 13.04.16 в 16:09
Снимка: БГНЕС

Делото за съборения тютюнев склад складове отива по компетентност в Софийския административен съд, реши Пловдивският административен съд.  Пред магистратите фирмата "Одрин 8" обжалва разпореждането на Инспектората за опазване на културното наследство да спре бутането на сградата.  

В изключително кратко заседание и двете страни по процеса – адвокатите на собствениците и представителите на Министерството на културата бяха единодушни, че това дело е от компетентност на  Софийския административен съд, а не на  пловдивския, като основният довод за това бе, че Министерството на културата няма официални регионални структури на инспектората по паметниците на културата. Освен това, цялата документация по случая е в министерството, където са и всички експерти, бе изтъкнато като допълнителен довод. 

След кратък размисъл съдебният състав прецени, че основанията са юридически издържани и пренасочи делото  в Софийския административен съд.  Стефан Гугушев, шеф на адвокатската кантора на собствениците на сградата заяви, че те са го уверили, че  ще възстановят сградата.  
То техен замисъл, част нея е щяла да бъде превърната в музей и подарена на община Пловдив, добави адвокат Гугушев.  Той  е препоръчал на клиентите си да  платят всички дължими  законни данъци и такси, натрупани до момента. 
Преди съдебното заседание, регионалният експерт от министерството на културата Стоилка Игнатова съобщи, че на собствениците ще бъде наложена глоба от 15 000 лв. заради това, че не са спазили законния 5-дневен срок за укрепване на бившия тютюнев склад. 
Припомняме, че сградата - паметник на културата, бе почти срината в началото на март като част от разчистване на терена за ново строителство.  Последваха граждански протести и серия от административни уточнения за статута й на архитектурна ценност и позиция на Министерството на културата с разпореждане складът да се възстанови изцяло за сметка на собственика. 

Преди два дни улицата покрай руините бе затворена поради опасност от падащи отломки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тежка катастрофа затапи Прохода на Републиката

Временно  е ограничено движението през Прохода на Републиката заради тежък пътен  инцидент между два тира рано сутринта  край с. Въглевци.  По първоначални данни, след челен удар между превозните средства, единият тир се е запалил, изгоряла е кабината, водачът е загинал.  Причините за произшествието са в процес на изясняване.  Движението през..

публикувано на 25.07.24 в 09:05

HILLS OF ROCK ще разтресе Пловдив от днес

Над 60 групи се включват в тазгодишното издание на тридневния фестивал HILLS OF ROCK-2024, който започва на Гребната база в Пловдив. Във всеки един от фестивалните дни се очакват над 20 000 меломани. На пловдивска сцена от днес до събота ще се изявят много световноизвестни музиканти.  В първата вечер хедлайнер е група „Корн“, а..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Потушен е и последният пожар в Пловдивска област

Потушен е и последният пожар в пловдивския регион, избухнал късно вчера между селата Драгомир и Мало Крушево.  Основна пречка при гасенето е била силният вятър, който често мени посоката си. В погасяването се включи вертолет "Кугар" от авиобазата в Крумово.   Аварийни екипи дежурят около тлеещото огнище.  Разследва се възможна човешка причина..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Нови придобивки за детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов ще дадат старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон към детска градина „Буратино“. Очаква се с новите помещения да бъде увеличен капацитетът на градината със седемдесет места, като групите от седем ще станат десет...

публикувано на 25.07.24 в 08:56

Опустошителна градушка удари Горна Арда

Градушка удари смолянското село Горна Арда и унищожи 90 процента от земеделската продукция. "Много са щетите по пътищата и земеделската продукция в селата от Горното  поречие на река Арда и най-вече в Горна Арда и Сивино. Много от пътищата са  свлечени, има и изкъртен асфалт от пороите“, каза  Мариана Цекова, заместник-кмет на Смолян...

публикувано на 24.07.24 в 20:54