Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновеният Природонаучен музей отваря врати след два месеца

| обновено на 13.04.16 в 16:08

До два месеца приключва ремонтът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Сега текат довършителни дейности във вътрешността на сградата, оформят се витрините.Това съобщи директорът Огнян Тодоров и уточни че се изгражда и куполът за пеперуди, където ще има над 20 вида живи пеперуди.

Последният елемент по довършване на музея е фасадата му. Има проект на архитектите, който възстановява автентичната структура на сградата,съгласуван в НИНКН.

Общата стойност на ремонта само на фасадата ще бъде над 80 000 лева. Ще се наложи и херметическо затваряне на прозорците, за по-надеждно съхраняване на експонатите вътре. Ще има и декоративно осветление, казват експертите.

До десет дни ще има обявяване на обществената поръчка и ще се избере фирма изпълнител, като срокът е до два месеца за обновяване на фасадата.

Паралелно текат и дейности по реновиране на  Градската градина зад Природонаучния музей. Кметът на Централен Георги Стаменов посочи, че ще има специален навес – градина зад музея с нови екзотични видове растителност и дървета. Ще се ремонтира и сграда „Лотос“ в съседство, която ще бъде включена в комплекса, заедно с музея.

Кметът на Пловдив Иван Тотев каза, че проектът ще се завърши в срок, като трябва да се отчете, че точно Природонаучният музей е рекордьор по приходи в Пловдив. От началото на годината до днес имат над 50 000 лева собствени приходи и те се инвестират в оборудване.

Днес в Регионалния природонаучен музей – Пловдив бяха презентирани двата най- нови филма, с които се обогатява програмата  “Dark” - Разказ за тъмната материя  и ”IBEX- В търсене на края на Слънчевата система”. Те са с 3 D Прожекции, с което  филмите в Планетариума стават 5.

Снимка


Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Марково ще се проведе общоселско събрание заради безводието

В Марково тази вечер ще се проведе общоселско събрание, на което да се обсъди проблема с недостига на вода и предлагания от ВиК режим за ползване. Като причина за безводието от водното дружество изтъкват засушаването, намаления дебит и повишеното потребление, както и това, че питейна вода се ползва за пълнене на басейни и поливане на градини...

публикувано на 15.07.24 в 10:46

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27