Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиите служат за пиар канали на политиците

Иван Бакалов

Не типична, а брутална и нагла цензура, която  няма никакво място в 21 век.  Така  журналистът Иван Бакалов нарече отстраняването на прекратяването на договора на Нова телевизия с карикатуриста Чавдар Николов. 

По думите му тоталното изличаване от интернет на карикатурите на Николов от VBox 7  е съпоставимо само с горенето на книги в минали времена. Той припомни имената на няколко сайта, които са медиен конгломерат заедно с Нова телевизия, в които са били изтрити всички карикатури на Николов, репортажи свързани с името му и дори интервюта, които карикатуристът е давал. 

И това става по нареждането  на един французин – директор на Нова, който е публикувал извинение и от него става ясно, че той е дал нареждания. Почувстваха, че са направили гаф и ги възстановиха. Когато ги възстановиха, разбраха какъв гаф са направили с обяснението, че не би гледани. Посетителите им са повече от 20 000, от 50 000. Безобразен начин на цензура и разправа, драстичен пример за погазване на медийна свобода, подчерта Иван Бакалов.

Нито заради Стоичков някой ще трие карикатури, нито заради Мая Манолова и Меглена Кунева, Михаил Миков от БСП. Заради тях никой няма да изтрие карикатури. Защо почти всяка втора карикатура е на премиера. Защо? Защото той е централна фигура в политическия живот и е логично да бъде рисуван. Той е най-силната политическа фигура на България през последните 8 години, естествено че ще рисуват него. Както навремето карикатуристите са рисували Де Гол, гърбавия му нос, подчерта Иван Бакалов. 

Изтрити са карикатурите само заради него, независимо, че отричат, че нямало натиск. Подозирам, че премиерът им е наредил, защото той има лоби в Нова телевизия. Брутален акт е да изтриеш от три различни сайта един карикатурист. Фактът не трябва да мине без коментари, ще кажа нещо важно – имаме толкова свобода, колкото си извоюваме ние журналистите. Свободата е като хляба – всеки ден се изпича, всеки ден се изяжда. Свободата е ежедневна борба и това е пример за това как човек се бори за нея, каза още  Бакалов..

Очевидно е обаче, че има някакви причини, за да има такова силно влияние премиерът в Нова телевизия. Носят се слухове  за това, че той има акции, близки. Това са слухове, но е очевидно, че премиерът има влияние в телевизията. Смехотворно е да се твърди, че били направили комплот срещу него,  коментира Бакалов и припомни как преди известно време Виктор Николаев е бил наруган от премиера Борисов, че показва всеки ден негови карикатури. 

Сегашните декларации и извинения звучат фалшиво и си личи кой е засегнатият, подчерта журналистът. Според него медийната ситуация в момента е такава, че медиите служат за пиар канали на политиците и ако има някой в опозиция, го допускат да критикува. Това създава впечатление, че медиите критикуват. Това обаче не е вярно, журналистически разследвания почти няма,  каза журналистът Иван Бакалов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18