Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радикализацията е реална заплаха за всяка държава

Радикализацията е реална заплаха за всяка държава. Тя не е само ислямистка, дори спортното хулиганство е проява на радикализация. Това заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Стефан Хаджитодоров от Центъра за изследвания по националната сигурност и отбрана към БАН.

Ислямската радикализация произхожда от икономическото и социално неравенство, от сериозните различия между богати и бедни. Едновремешните емигранти в Европа се капсулират и изолират, нямат работа и не виждат перспектива пред себе си. Младият човек може да бъде облъчен и включен в радикални групи, които в последствие дори да стигнат до терористични актове, посочи проф. Хаджитодоров.

По думите му, интересен факт е, че съвременните младежи се радикализират преди всичко в интернет, но липсват емпирични данни какъв е конкретно профилът им. Важно е, че хората, включени в подготовката и извършването на терористичните актове в Париж и Брюксел, са били известни на полицията, но тя е пропуснала този факт или съвсем умишлено са е затворила очите, коментира специалистът.

Тези хора в семейна среда са възпитавани от родителите си да запазят своята идентичност като мюсюлмани, посветени на определени догми. Те не са възпитавани като лоялни граждани и европейци. Ако тази тенденция се "хване" в ранните й прояви, могат да се вземат контрамерки и дори да се стигне до т.нар. деракализация, обясни експертът.

Проф. Хаджитодоров, който е един от авторите на стратегията за национална сигурност, припомни, че през декември е била приета стратегия за борба с радикализма и тероризма, с акцент превенция на ранен етап. До края на април или май трябва ясни конкретните мерки в политиката. Основната мярка е да не се допуска гетоизация на малцинствата, а трябва политика на широко отворената врата, за да се приобщят.

Държавата трябва активно да влезе в своите законови правомощия да контролира и да пресече опасните прояви на радикален ислям. Трябва да се насърчава традиционният умерен ислям, който да бъде бариера към радикалния ислям, коментира още проф. Хаджитодоров.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10