Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданско неподчинение обявиха служители на Агенцията за борба с градушките

| обновено на 18.04.16 в 15:06

Гражданско неподчинение обявиха тази сутрин  повечето служители на Агенцията за борба с градушките от полигоните в Голям чардак и Поповица. Протестираха над 80 ракетострелци от двете площадки.

Хората не са съгласни с условията на труд и с предстоящите съкращения на и без това недостигащия персонал, съобщи синдикалният лидер на КНСБ Евгени Иванов. 

Служителите настояват и да се актуализират възнагражденията им, които в момента са в размера на минималната работна заплата.

Първото им искане обаче е свързано със запазване на щатовете, защото според последните разпореждане на Агенцията трябва да се проведе редукция на заетите в сектора.

Над 90% от работещите в двата полигоните за борба с градушките са в гражданско неподчинение. Те искат да продължат да работят по двама човека в екип ракетострелци, както и да не остават по сами на ракетна площадка.

Щатът е сведен под минимум, казват от синдикалната организация на КНСБ и допълниха, че второто искане е за увеличаване на заплатите с 20% процента, защото всички работят на минимална работна заплата, с нощен труд 25 ст. на час.

Структурната реформа се заявява в сектора, но няма реално нищо изпълнено, каза пред Радио Пловдив Евгени Иванов, синдикален лидер на КНСБ в Агенцията за борба с градушките. Той уточни, че са проведени разговори в Министерството на земеделието и в Комисията по земеделие в НС, но без резултати.

Днес в гражданско неподчинение са трите полигона – Поповица, Голям чардак и Плевен. Всички останали колеги от страната са подписали декларацията и са солидарни с нас, казват протестиращите от полигона в Поповица.

100 служители на Изпълнителна агенция за Борба с градушките са били съкратени до началото на март. Сред тях са и 15 работещи от полигоните в Поповица и Голям чардак. Това съобщи изпълнителният директор на ИА Борба с градушките Ваньо Славеев. Той уточни, че няма да има повече редукция на заетите в агенцията.

По информация на депутата от БСП Манол Генов, ракетната площадка в Крумово ще бъде преместена заради близостта с летището и вероятно ще бъде в Ягодово, а площадката в Пещера също се измества, тъй като попада в индустриална зона. Тези промени обаче няма да засегнат броя на хората, работещи в пловдивското звено на Агенцията за борба с градушките. Това е обяснила земеделската министърка Десислава Танева в отговора си на актуално питане на пловдивския депутат.  Така би трябвало да няма съкращения при работещите на 50-те ракетни площадки в Пловдивско, но всъщност съкращенията продължават и това обяснява гражданското неподчинение на служителите в командните центрове в Поповица и Голям Чардак, коментира Генов. По думите му, само през февруари от 750 служители в агенцията са съкратени близо 80.

Манол Генов изтъкна още, че в изискванията на самата Агенция „Борба с градушките“, както и в разпоредбите на служба КОС на МВР е записано, че през тъмната част на денонощието на всяка ракетна площадка трябва да дежурят по двама човека. Така за цялото денонощие са нужни трима дежурни, а в момента броят им се намалява на двама.

За продължаващите съкращения в агенцията и необосновано ниските заплати на работещите там, пловдивският депутат от БСП очаква реакция на синдикатите, както и на министерството на земеделието като принципал.

По повод коментарите от последните дни за необходимостта от превантивни мерки на държавата срещу тероризма, Манол Генов подчерта – цитирам: „С подобни ракетни установки палестинците обстрелват Израел“



Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38