Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БСП разчита на ветото на Зико за преместваемите гаражи

Снимка: Антоанета Петричанска

Надявяме се областният управител да върне гласуваната от Общинския съвет наредба за премахване на преместваемите гаражи и за създаване на нови паркоместа, тъй като това не е решение на проблема. Това заяви от името на групата на БСП в местния парламент пловдивският депутат от левицата Георги Търновалийски. По думите му, има няколко правни основания за връщането на наредбата като на първо място е неспазеният 14-дневен срок за запознаване на гражданите с новите разпоредби. 

Търновалийски обясни, че проектът на наредбата е публикуван на 30 март на официалната страница на община Пловдив, а на 12 април тя вече е гласувана от Общинския съвет. Отделно, според Търновалийски, таксата, която общината ще събира за паркомясто от гражданите, е необоснована спрямо изискванията на Закона за местните данъци и такси. 

Има ограничения в отдаването на общинска собственост под наем, посочи Търновалийски и допълни, че в разходите никъде не са споменати времето, ресурсът и материалите, които ще се изразходват за благоустрояването на тези терени. Това изобщо няма да е безплатно за общината и пак ще се харчат бюджетни средства, подчерта Георги Търновалийски. 

Колегите му от левицата в местния парламент се надяват областният управител да върне решението за ново разглеждане и да бъде взето правилното решение. А то е да се изграждат нови паркоместа в града, обясни Търновалийски.


Още от категорията

Нова специализирана операция в Басейнова дирекция Пловдив

Нова специализирана операция  в Басейнова дирекция Източнобеломорски район. Тя се извършва от  Специализираната прокуратура, Антикорупционната комисия и пловдивската полиция, каза за Радио Пловдив директорът й ст. комисар Йордан Рогачев.  Рогачев не коментира дали до този момент има нови арести.  Очаквайте подробности. Преди дни Прокуратурата..

публикувано на 28.02.20 в 08:41

Властите в пловдивско с всекидневни наблюдения на здравната картина

До този момент няма регистриран случай на коронавирус в пловдивско, а мониторингът ще се прави всеки ден, съобщиха от Областния кризисен щаб. На сайта на РЗИ в секцията Здравна просвета  е публикувана подробна информация за заразата и как да се предпазваме, в това число и указания за действия в случай на връщане от рисков регион или съмнения за досег..

публикувано на 28.02.20 в 08:21

Тържествен молебен в Пловдив за 150 години Българска Екзархия

Тържествен молебен  по повод 150-годишнината от Българската Екзархия ще бъде отслужен в храм „Св. Богородица“ в Пловдив. По-късно  в Културен център  „Тракарт“ ще бъде открита документална изложба, посветен на паметното събитие. В програмата участва Хорът на пловдивските момчета  „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова. На тази дата..

обновено на 28.02.20 в 08:11

В село Брестовица и днес водата е негодна за пиене и готвене

Кметът на община Родопи Павел Михайлов днес се среща с директора на РЗИ и с управителя на ВиК Пловдив във връзка с повишеното количество на манган във водата на село Брестовица. Това съобщи той в ефира на Радио Пловдив преди минути. По думите на Михайлов, общината е реагирала веднага след като е получила информация за замърсяването. Изпратихме..

публикувано на 28.02.20 в 07:42

Манган във водата на Брестовица, да не се ползва за пиене и готвене

Водата в Брестовица е негодна за пиене и готвене заради завишени стойности на манган. Употребата за други домакински нужди е безопасна. От РЗИ са установили, че съдържанието на манган е 65 микрограма на литър при максимално допустима стойност от 50 микрограма. Сигналът в РЗИ е подаден от ВиК – Пловдив  и след сигнали на жители на селото, че от..

обновено на 28.02.20 в 06:32