Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безопасното ползване на интернет от деца да е грижа на родителите

Миналата седмица евродепутатите гласуваха задължителна регулация, според която  до навършване на 16- години ще е забранено деца да ползват онлайн – услуги, които изискват регистрация, без да има затова доказано съгласие на родител. Това са електронната поща, фейсбук и други социални мрежи.

Според Явор Ганчев от Националната мрежа на родителите,  всеки текст, с който законодателят се опитва да регулира вече регулирани неща в законодателството и да изземва отговорност от родителите ни  притеснява.


Отговорността за ползване на услуги в интернет от деца е уредено в законодателството във всяка страна. Допълнителна регулация означава, че един административен орган може по- добре да прецени от родителя кога една услуга може  да бъде ползвана от детето му. Това е опасен прецедент, при който се отнемат отговорности на родителите и семейството, коментира Ганчев. 

Тази свръхрегулация води до безотговорност, тя дава властта на административен орган, който не носи реална отговорност за последствията. Ако една регулация бъде спазена, това означава ли, че опасността е овладяна, попита родителят и добави, че това е  административна утопия.

Той смята, че родителите трябва да преценяват какво да ползват децата им, защото никой не познава детето по- добре от семейството му. Най- добрият защитник на интересите на детето е неговият родител. Регулацията не действа по магически начин, напротив. С една такава регулация неангажираните родители ще станат съвсем безотготоворни, защото никой няма да изисква от тях да взимат решения, подчерта Явор Ганчев.

По думите му, една национална регулация е толкова безмислена, колкото и една общоевропейска регулация, защото различните интернет – ползватели не могат да бъдат отчетени от законодателя.

Ние искаме отговорността да бъде взимана на най- ниско ниво – семействата, те най- добре знаят какво се случва с децата им, обобщи представителят на Националната мрежа на родителите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09