Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмият пролетен панаир на занаятите започна в Пловдив

| обновено на 19.04.16 в 14:14
Снимка: Антоанета Петричанска

Осмият пролетен панаир на занаятите в Пловдив започва днес и ще продължи до неделя - 24 април. Той отново е на бившата Узун чаршия / Малката главна / и в него участват 85 български майстори - занаятчии от цялата страна, както  и двама майстори  от Сърбия и Македония.  

За първи ще се проведе пленер по дърворезба, в който ще участват  майстори от Троян,Трявна,  Плевен, Видин, Пловдив, Карлово и Дряново. След четиридневна надпревара майсторството им  по темата „Пловдив“ ще се оценява от жури. 

Панаирът на занаятите се организира от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив и с подкрепата на община Пловдив, Пловдивския университет и Етнографския музей. 

Официалното откриване е утре, 20 април, от 17.30ч. на Римския стадион.

Участие в пролетния панаир  ще вземат 85 български майстори - занаятчии, които  ще  представят 25 занаята: дърворезба  , художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика  ножарство, стъклодухане, стъклопис, свещолеене, сладкарство,  изработване на художествена керамика, изработване на накити с различни техники, изработване на национални кукли, изработване на кукли от текстил, шапкарство, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство -, нар. инструменти , кожарство.

Снимка

Сдружение „Храната на Пловдив“ ще представи домашна лютеница по стари български рецепти, подправки, различни видове хляб и колбаси. Майсторите на храни ще участват за първи път заедно, след като в резултат на създадените успешни партньорства по време на миналия панаир, членовете решиха да създадат свое сдружение.

Снимка

Гостите от Сърбия и Македония  са двама майстори, които изработват накити и стъклопис. „Интересът на занаятчии от България и съседните балкански държави е огромен, но поради ограниченото пространство на което се позиционират шатрите се наложи да бъде направена предварителна селекция. Така отпаднаха повече от 30 заявки само от България“, сподели председателят на Регионална занаятчийска камара Пловдив Тони Симидчиева. 


 „Панаирът на занаятите е празник, който  кара хората да се чувстват повече българи с възможността  да се претвори някогашната градска чаршия на Пловдив  и  разговорите с майсторите, които работят  пред хората“ добави тя.

Паната от пленера по дърворезба  ще бъдат дарени на Община Пловдив. Тя ще ги използва за подаръци на гости от чужбина, които идват в Пловдив във връзка с „Европейска столица на културата – 2019“. 

Ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев"- Пловдив и ученици от Професионалната гимназия по каменоделство в село Кунино, област Враца са сред специалните участници в Пролетния панаир на занаятите. Организаторите се надяват, че подобни партньорства ще спомогнат за  възраждане на интереса и любовта към някои изчезващи вече занаяти, които са традиционни и високо ценени по света.

Панаирът на занаятите е празник, който  кара хората да се чувстват повече българи с възможността  да се претвори някогашната градска чаршия на Пловдив  и  разговорите с майсторите, които работят  пред хората, добави тя. 

Снимка

Снимка
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата включва някои..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31