Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Чолева представя книгата си „От небето до земята“

Поетичната книга  „От небето до земята“ на Силвия Чолева и среща с нея ще се състои в Литературен салон "Spirt and Spirit"  в  клуб Петното. Нигаа е издание на „Жанет 45“.  

За нея големият  поет Иван Теофилов казва: Една поезия, потопена в езика, с вкус към детайла, с нелекия път на тревожното съществуване и личностното отстояване и с вяра в човешкото самопостигане. 

Силвия Чолева пише поезия, проза, фрагменти, литературна критика и е журналист в програма „Христо Ботев“ на Българското Национално Радио. 

Началото е от  19 часа, вход -  свободен. 

Силвия Чолева е автор  на книгите: "Детето на глухонемите" (1993), "Вход" (1996), "Отиване Връщане" (1997), "Внимателно"(2001), "Зими и лета" (2001), "Картички" (2007), "Писма" (2007), сборник с разкази „Гошко“. За първата си стихосбирка "Детето на глухонемите" получава наградата "Южна пролет". През 2002 печели Националната награда за поезия "Иван Николов" за "Внимателно". 

Отделни нейни творби са превеждани на гръцки, сръбски, чешки, словенски, литовски, норвежки езици. Участвала е в поетическа олимпиада в Стокхолм, на фестивали на поезията в Литва и Словения. Редактира и издава заедно с поета Иван Теофилов знаковото списание за съвременна българска литература "Сезон", което спира през 2003 г. поради липса на средства. 

Работи в програма "Хр. Ботев" на БНР, където води предаване за култура. Преподава "Писане на есе" в НБУ. Печата текстове в културната периодика - "Литературен вестник" и "Култура", води колонка във в. "Стършел", рубриката за книги на сп. "Егоист", редактор е в "Алтера" - списание за пол, език и култура. На София филм фест (2005) дебютира като сценарист с късометражния филм "Майка ми" на режисьорката Светла Цоцоркова.

Респектиран съм от зрелостта на книгата. Измежду всички нас Силвия е най-близкият ученик по поезия на Иван Теофилов. В този смисъл за мен заглавието на тази книга е факт, че „сетивата вдъхновяват“. Поезията на Силвия − също, казва  Ани Илков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата включва някои..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31