Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велинград се готви за голямо писане на великденски яйца

Снимка: Димитрина Касева

Почти двуметрово червено дървено яйце ще бъде поставено в центъра на Велинград на Цветница. Така ще бъде дадено началото на подготовката за "Голямото писане на великденски яйца на открито", което ще се проведе на 30 април.  

Боядисаното яйце,  в характерното за чепинския край тъмно червено, е дело на възпитаниците на Професионалната гимназия по дървообработване от Велинград. То ще  бъде нашарено, но само наполовина. Останалата част ще  се изписва на открито пред публика. 

СнимкаЯйцето тежи 120 килограма, високо е 180 сантиметра и диаметърът му е 1 метър. 

На Цветница изписването ще продължат ученици от осем училища от община Велинград. Това ще стане на централния площад, съобщи директорът на Професионалната гимназия Росица Рускова. 

Голямото червено яйце ще остане на площада до Великден. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локомотив отбеляза 20 години от спечелването на титлата

На 8 май 2024-а се навършват точно 20 години от спечелването на шампионската титла от Локомотив Пловдив, отбелязаха от клуба. Ето какво написаха „черно-белите“: „Днес се навършват точно 20 години от спечелването на шампионската титла! На 8 май 2004 г. Локомотив е шампион на България за сезон 2003/2004 след драматична победа над Славия с 3:2...

публикувано на 08.05.24 в 18:13

Григор Димитров стартира срещу японец в Рим

Японецът Йошихито Нишиока ще бъде съперникът на Григор Димитров във втория кръг на турнира на клей от сериите "Мастърс 1000" в Рим. На старта на надпреварата 80-ият в световната ранглиста Нишиока се наложи над австриеца Себастиан Офнер с 6:3, 2:6, 7:6(4) след 2 часа и 21 минути игра. До момента японецът и поставеният под номер 8 в схемата Димитров..

публикувано на 08.05.24 в 18:07

Клубовете предложиха нов формат на шампионата

След срещата между представителите на клубовете, Българския футболен съюз и професионалната футболна лига бяха обявени предложенията за форматите на първа и втора лига, които трябва да се приемат на Изпълком.  Елитът остава с 16 отбора, но ще бъде променен форматът. Той ще бъде от първа четворка, втора четворка и осмица. В първата и втората четворка..

публикувано на 08.05.24 в 17:59

По калдъръмите в Стария град с чаша вино в ръка

 Запазете си три дни през май за „Дефиле вино и гурме“  1 0, 1 1 и 12 май  По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете шеснадесет възрожденски къщи, които гостоприемно ще отворят врати за десетото издание на „Дефиле вино и гурме“. Фестивалът..

публикувано на 08.05.24 в 10:55

Предизвикателствата в съвременната култура за срещи

Съвременната култура на срещите или т.нар. ,,дейтинг култура“, може да бъде доста изтощителна за човек, който се опитва да открие любовта в съвременния свят. Става ни все по-трудно да се свържем качествено едни с други, да допуснем да бъдем открити, истински и автентични. За съжаление, да покажем уязвимост става все по-сложно, а това ни..

обновено на 07.05.24 в 16:42