Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП погна недобросъвестни търговци на борсата в Първенец

| обновено на 21.04.16 в 18:05

Десетки нарушения бяха установени при мащабна акция срещу данъчни злоупотреби на зеленчуковата  борса в село Първенец.

500 тона плодове и зеленчуци бяха проверени днес там, съобщиха Националната агенция за приходите. 

Обобщените резултати в края на деня отчитат, че още на входа са спрени 34 превозни средства за проверка на документите за произход и количеството на продуктите.  Повечето от тях са били пломбирани от инспекторите, за да се гарантира, че стоката ще бъде разтоварена в декларираното количество и на предварително посоченото място, без манипулиации. Наложени са две обезпечения за общо 13 500 лева заради несъответствие между представените документи  и действителните количества плодове и зеленчуци в камионите. Издадени са  два акта за липса на придружаващи документи и за неоказано съдействие. 

Паралелно  във вътрешността на  борсата  са проверени още 49 търговци и производители и са съставени 16 акта за липса на фискални устройства и неиздаване на касови бележки.

30 процента от инспектираните впървите часове търговци и производители получиха актове, съобщи за Радио Пловдив  Лилия Еленкова от сектор „Оперативни дейности“ към дирекция „Фискален контрол“ на Националната агенция за приходите в Пловдив. Търговец се опита да избегне проверката, заобикаляйки входа на тържището, но бе спрян по-късно от органите на реда.

СнимкаБорсата в Първенец е лицензирана по закона за стоковите борси и тържищата и регистрираните земеделски производители, които предлагат там собствена продукция трябва, според новите изисквания, да имат касови апарати. Освен това голямото тържище е и обект на контрол за движението на рискови стоки, тъй като там има и прекупвачи на вносна стока.

Нарушенията на данъчното законодателство са от различно естество, а санкциите варират от 500 до 3 000 лева и повече, обясни експертът.  Някои от камионите нямат необходимите документи за стоките, които превозват или се оказва, че разтоварват различно от декларираното количество плодове и зеленчуци. Инспекторите следят и за цените на продукцията.

Работещите на борсата заявиха, че мащабните проверки от сутринта създават хаос и клиентите се плашат от присъствието на толкова инспектори и полиция. Други от колегите им бяха относително спокойни. Голяма част от тях по обяд вече бяха затворили наетите помещения. Търговец, пътуващ от Ямбол, се върна със запечатан микробус и при пристигането си ще бъде проверен от местните данъчни служители. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38