Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имам притеснения за децата, чакащи лечение в чужбина

Снимка: news.bnt.bg

Подкрепяме бившия директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров, защото по негово време фондът заработи добре. Това заяви в интервю за Радио Пловдив журналистът от БНР Надежда Цекулова, която до преди дни бе член на Обществения съвет към фонда.

Всички си спомняме времето как за цяла година бяха подпомагани едва 9 деца, помним лимитите и как се връщаха по 5 млн. лв. в държавния бюджет, докато междувременно умираха деца заради забавено подпомагане. Във времето, когато Павел Александров управляваше, няма нито едно починало дете заради глупост, мързел или немарливост, посочи доскорошният член на фонда. 

Цекулова коментира и обявените по-рано днес 3 схеми за източване на фонда. Според нея  няма нарушения нито при избора на посредник между България и турски болници, нито при наемането на апартамент в Париж, собственост на българка, срещу високи цени. Надежда Цекулова уточни, че Общественият съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина не гласува разходите за транспорт и настаняване, защото те се контролират от здравното министерство възоснова на финансови документи. 

"Не бих си заложила дясната ръка, че във фонда няма злоупотреби. Смятам обаче, че МЗ трябваше да постъпи адекватно и тази акция не съответства на обвиненията", каза още Надежда Цекулова. 

По думите й, акцията на ГДБОП от вчера е сложила край на фонда в този му вид, защото е разрушено и малкото останало доверие в него. 

"Взето е решение за лечението на най-спешните случаи. Имам притеснения обаче да не се забави лечението на останалите деца, които чакат, тъй като на практика всички, които знаят как се работи тази специфична работа, са арестувани", коментира Надежда Цекулова. Според нея новият директор проф. Владимир Пилософ е добър специалист и администратор, но ще мине време, докато се запозная със спецификата на работа във фонда за лечение на деца в чужбина. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14