Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвачи се борят за Националната кулинарна купа

Над 130 топготвачи от цялата страна ще се борят за Националната кулинарна купа на България 2016.

Това съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която организира престижното състезание. То ще се състои на 22 и 23 април в Международен панаир Пловдив.

Тази година лещата е голямото предизвикателство за кулинарните отбори. Те ще творят по темата "Класик" и трябва да приготвят рибна супа, веган ястие от леща и шоколадово гато за десерт, поясниха от БАПГ. Претендентите за титлата "Готвач на България" ще се изявяват по темата "Пролет" със студена сезонна супа и основно блюдо от агнешко месо. И в двете категории има втори кръг с името "Черна кутия", в който конкурентите получават кашончета с продукти и импровизират рецепти за атрактивно меню.

Темата на сладкарите ще бъде "Натура" и е вдъхновена от приключенията на Алиса в страната на чудесата.

Новост тази година са категорията "Телешко" и атрактивната дисциплина „Пица акробатика“. Ще се проведат надпревари за паста със сирене пиаве и за транжиране на сьомга.

Състезанието по карвинг, в което се изработват скулптури от плодове и зеленчуци, е в две части – арт и техническа, като във втората ще се правят 3D фигури от тиква и пъпеш.

Наред с майсторите, ще се изявяват и ученици от професионални гимназии. Те ще участват в конкурси за млад готвач, сервитьор и хлебар-сладкар, които са част от VІІІ Панорама на професионалното образование. Кулинарите трябва да приготвят автентично българско ястие, което сервитьорите ще аранжират на масата и ще представят на журито.

Звездата на 9-ото издание на Националната кулинарна купа е Андреас Рабенсайфнер – бранд специалист в компанията Manitowoc Foodservice, САЩ, която е световен лидер в технологиите и оборудването за приготвяне на здравословни храни. Неговите презентации ще се проведат и в двата дни от 13.00 часа.

Както всяка година, и сега интересът към състезанията за Националната кулинарна купа е голям, участниците са с 30 повече от миналата година, заявиха от БАПГ. Те ще застанат на старата в 11 ч. на 22 април, а имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден следобед.

В интервю за Радио Пловдив шеф Иван Манчев заяви, че журито ще бъде изключително взискателно. В него участват готвачи, които са печелили Кулинарната купа на България в предходни години. "Готвачите в България развиха нивото си. И смятам, че те вече имат едно доста добра подготовка", подчерта шеф Манчев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42