Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направихме компромис за удобство на българските граждани!

Няма да има блокада на границата с Гърция за празничните дни от 29 април до 8 май.

 

Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски като подчерта, че този компромис е за последен път.  

Транспортният бранш се дръпна назад от заканата си да блокира границата за Великденските празници, след като техни представители се срещнаха днес с премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски. На срещата са присъствали и представители на туристическия бранш. 

Не сме свалили знамената. Ние изложихме нашата гледна точка пред премиера. Колегите от туристическия бранш ни информираха за евентуалните щети и в крайна сметка се стигна до единно мнение да не се създава дискомфорт и неудобства на нашите сънародници, които са решили да пътуват до Гърция. В същото време да има възможност и гръцки туристи да почиват в България и да не се ощетява туристическият бизнес.

Снимка

Това коментира пред Радио Пловдив изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Той посочи, че от днешната среща е станало ясно, че туристическият бранш застава до транспортния и ще го подкрепя, ако има нова гранична блокада от страна на гръцките фермери.

Арабаджиев съобщи за още едно решение след днешната среща с премиера и транспортния министър - превозвачите, съвместно с други браншове, сред които и туристическият, се присъединяват към ултимативна декларация. Тя ще отправи призив към Гърция, че, ако отсега нататък се допусне незаконно блокиране на границата по каквато и да е тема и причина, целият български бизнес ще блокира също границата. Така ще се получат реципрочни действия на гръцките.

Йордан Арабаджиев обясни: В декларацията се посочва, че това, което се случи по време на блокадата на гръцките фермери, не може и не бива да се повтаряНаправихме компромис, но за сметка на българския бизнес и удобството на нашите гражданиАко гръцките фермери отново прибягнат до блокади, ние се ангажираме с контрапротестни действия. Ще ни подкрепят изцяло и колегите от туристическия бранш. Дори ще стигаме до варианти да не се допуска и земеделска продукция. 

Уточнявайки защо още е направен компромисът от страна на превозвачите, Арабаджиев подчерта, че така сме показали, че: Българите можем и да се обединяваме от дадена кауза!

Премиерът Бойко Борисов ще разговоря с министъра на външните работи Даниел Митов, за да бъде извикан гръцкият посланик и до края на тази седмица да му бъде връчена декларация от името на превозвачите, за да може да се информират съответно и гръцките власти.

Борисов заяви, че се надява и Европейската комисия да допринесе блокада на българо-гръцката граница повече да няма. "Отговорът на еврокомисаря, че това е работа между България и Гърция е крайно незадоволителен и безотговорен , защото това е межодународен път", каза Борисов.

Европейската комисия трябва да разработи механизъм, който да съдържа инструменти за намеса в казуси като този на българо-гръцката граница по време на подобни проблеми, смята транспортният министър Ивайло Московски. Той припомни, че досега ЕК не се е намесвала в предишни блокади от страна на гръцките фермери. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53