Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 нарушители хвана НАП само за един ден на борсата в Плодовитово

18 акта заради неспазване на данъчни разпоредби издаде НАП само за един ден на борсата за плодове и зеленчуци в старозагорското село Плодовитово.

Акцията там се осъществи съвместно отново от звеното за фискален контрол и отделът за оперативни проверки в НАП Пловдив и бе продължение на тази в Първенец от миналата седмица. Съдействие оказа и Полицията, която следеше за реда.

Борсата в Плодовитово е с лиценз по Закона за стоковите борси и тържища, което задължава всеки регистриран земеделски производител, избрал да продава на нейна територия продукцията си, да има касов апарат. Изискването влезе в сила с последните промени в Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби, за които НАП Пловдив уведоми с писма още в началото на годината всички заинтересовани лица – кметове, в чиито общини има подобни места за търговия, както и лица, отдаващи площи под наем в такива тържища. Освен това борсата в Плодовитово е обект за фискален контрол, проследяващ движението на рискови стоки, каквито са плодовете и зеленчуците.

18-те нарушители ще бъдат санкционирани заради липса на фискално устройство, неотчитане на извършени продажби, разлики в касовата наличност, незаверени касови книги, липса на придружаващи документи за произход на стоката.

Всяко едно превозно средство, влизащо или излизащо от борсата бе щателно проверено от звеното за фискален контрол. На 16 превозни средства бяха поставени пломби, а на стоката на шест задължени лица бяха наложени обезпечителни мерки заради несъответствия между количествата, описани в документите и тези, открити в камионите.

Броят на обезпеченията, наложени от звеното само за последните две акции, нарасна на 14, а стойността им достигна 17 100 лева, голям процент от които вече са внесени в бюджета.

НАП предупреждава, че проверките в търговията с плодове и зеленчуци продължават и апелира към спазване на законовите разпоредби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38