Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик вече без бурки!

| обновено на 27.04.16 в 17:05

Пазарджик стана първият български град, в който забраниха носенето на бурки на обществени места. Решението подкрепиха  политическите партии в местния парламент, с изключение на партиите "Евророма" и "Солидарност".

Забраната се вписва като допълнителна точка в Наредбата за обществения ред в община Пазарджик и ще влезе в сила след седмица.

Общинският съвет прие решението с 39 гласа „за“, два „против“ и без „въздържали се“. 

„Против“ гласуваха Райко Живков от „Евророма“ и Искро Бейков от партия „Солидалност“

Мнозинството одобри тотална забрана за носенето на бурки не само в държавни и общински институции, но и на всички обществени места.

Като аргумент беше изтъкнато, че носенето на бурки пречи за идентификацията и възпрепятства разпознаването на хората, които носят това облекло, а това крие сериозен риск за сигурността на гражданите.
Снимка

Промяната в Наредбата за обществения ред забранява носенето на обществени места на облекло и/или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификацията му. 
Забраната важи за всички институции и обекти на територията на общината, включително и в случаите на придвижване с пътно превозно средство. 

Изключение се допуска, ако облеклото или аксесоарите се носят по здравословни причини или при изискване за безопасност на труда. Забраната не важи и за домовете и молитвените домове на гражданите. 

Местният парламент в Пазарджик гласува и санкции за неспазване на забраната. Глобата за първо нарушение ще е 300 лева, а за повторно и всяко следващо – 1000 лева

Според Райко Живков от „Евророма“ със забраната се всява страх и паника в обществото. Той призова:

Нека всички да помислим каква е причината да бъдат създавани такива общества. Това е само следствие. Държавата не да абдикира от проблемите на всички ни, а да погледне и да постави този въпрос за малцинствата за решаване.

Кметът Тодор Попов аргументира позицията на мнозинството: 

Категорично искаме всички на висок глас да кажем, че Пазарджик не е градът на бурките, а градът на отговорните хора, които считат, че градът им трябва да бъде свързван с други неща.

При дебатите в залата бе уточнено също, че под аксесоари се приема всички изделия, които прикриват лицето, включително и пластмасови маски.
Първоначално бе предвидено на заседанието да се разгледат две предложения, внесени съответно от кмета Тодор Попов и от групата на НФСБ-НС. След проведени консултации обаче вносителите обединиха становищата си и Общинският съвет разгледа и одобри общото им предложение.
Забраната влиза в сила в 7-дневен срок от публикуването на документа в сайта на общинския съвет и един местен вестник.
Местният парламент в Пазарджик призова законодателите в парламента да вземат пример от тях и да работят по – бързо и консенсусно. 
Снимка








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38