Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята за човечността е съвременната Голгота на България

| обновено на 29.04.16 в 16:51
Проф. д-р Петко Тодоров - директор на Център за медийни изследвания и аудиовизуална политика към УНСС

 За нашите страсти и ежедневни разпятия  в човешкия ни избор на посоки, средства, цели и  приятелства. Събеседник – проф.д-р  Петко Тодоров – директор на Център за медийни изследвания и аудиовизуална политика при УНСС. 

Разпети петък сякаш е станал ежедневие за държавата ни. Събрах част от публицистиката си  в книга, която нарекох „Самарът на Санчо“. Заимствах заглавието от  Иван Хаджийски, който беше казал, че самарът е да се качим на него и от там да погледнем света, а не да го носим на гърба си. За съжаление, ние българите продължаваме да носим самара на гърба си и когато си зададем въпроса защо не се чувстваме уютно в собствената си държава, защо ежедневието ни сякаш е поредица от разпети петъци, защо имаме тази несигурност на времето и промени, които не знаем до какво ще доведат, те не гарантират личностното развитие, не дават сигурност на бизнеса, накърняват контактите на отделния човек с обществото и лансират възгледи и настроения, които показват лошата част на човешката личност. Отговорът е, че това време се нуждае от съществена промяна, за да го синхронизираме. Нуждае се от Възраждане. И това е смисълът на българския Великден.

Проф. Тодоров подчерта, че много уважава творчеството на проф. Николай Генчев, един от вещите хора на българското Възраждане, който казва, че то се характеризира с три момента: промени в материално-икономическите отношения, промени в  социалната област и скок в културно-духовната област.  Ако направим анализ на нашето време, ще установим икономически катострофално развитие, външен дълг, бедност, социална деградация на всички групи в обществото, т.е. духовен безпорядък, който води до културна резигнация на голяма част от населението. Това е противоположност на онова, което наричаме българско Възраждане от 18, 19 в.- епохата на истинското Възраждане и тъжната истина е, че не научаваме своите исторически уроци, заяви проф. Тодоров.

В българската история  преобладават отделни личностни амбиции или определени групови интереси  пред оборота на политическия продукт. Това е така, защото корупцията и престъпността са част от същността на държавата. Престъпността се ражда от посредствеността в управленския и политическия ешелон. Много лесно некадърните престъпват закона, защото искат да използват моментното си властово положение. Преди няколко години направих едни сравнителни критерии, които да ни покажатq кога ще се превърнем в отворена, демократична, толерантна държава и кога ще напуснем това минало на тоталитарното. Отговорът е, когато гражданинът стане по-важен от държавата. У нас държавата продължава да е по-важна от гражданите. Това ще се случи, когато гражданинът стане страна по договор, а не молител или бунтар, както е в момента. Или пишем жалби, или обсаждаме Парламента с по едно паве в джоба. Когато властта се превърне в управление, а не – във властване. Когато хората започнат да бъдат оценявани според таланта им и извадим социалните контакти, а не, както пише Иречек, и както се случва след всеки избори да се пълнят министерствата със съселяни, съпартийци и роднини, подчерта още проф. Тодоров. Той уточни, че етимологията от гръцки  на думата литургия е общо дело, но българите не се  обединяват около общите дела.Вместо да овладяваме процеси и държавата да бъде водеща в управленските си функции, трябва да имаме национална доктрина, кауза. А с този кръгозор от избори до избори настъпва само паника.

Повече чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51