Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да върнем изгубения електорат, но внимателно

Георги Гергов

Преди предстоящия конгрес на БСП в края на седмица на -  мост към новия курс в политиката на партията, политиките  на несбъднатите надежди и лидерите на промяната.  За кръстопътната съдба на столетницата между  Възкресението и традицията – Георги Гергов – кандидат за  лидер на  БСП 

Р. П.: Как според вас, г-н Гергов, изглежда днес левицата, защото ако на последните местни избори БСП се сдоби с най-тежката диагноза, а именно загуба на позиции и доверие в местната власт, сега тя изглежда ли вече заболяла от лечима болест?

Георги Гергов: Предконгресно изглежда БСП, предконгресно. Нормално е така да бъде.

Р. П.: Какво означава това?

Г. Г.: Означава, че партията ври и кипи, което е нормално за една такава партия.

Р. П.: Активизиране на силите?

Г. Г.: Абсолютно, абсолютно.

Р. П.: Тогава, за да бъдем по-конкретни кажете кои са най-важните задачи, които конгресът се очаква да реши.

Г. Г.: Много въпроси трябва да реши конгресът.  Но основно на този конгрес ни трябва ясно да си дадем оценки по това, което се случва в последните години и да начертаем нови действия, с които да можем да върнем загубилия се електорат и въобще посоката и политиката на партията като внимаваме, защото сложен период и ние трябва да уточним категорично и ясно да се определи идейно основата на партията по отношение на социалдемокрацията, уклоните, комунистическото минало и разбира се социалистическото бъдеще.

Р. П.: Само ще припомня едно изследване на „Сова Харис” от последните дни, че ако ГЕРБ увеличава поддръжката си като навлиза в центристкото пространство, то като че ли БСП все още не успява изцяло да ангажира хората с леви убеждения.

Г. Г.: Това трябва да го променим, това трябва да го променим. Какви изследвания излизат от „Сова Харис” и от всички останали агенции е ясно, но ние трябва много да направим и смятам, че този конгрес ще бъде решаващ за партията и всеки си дава сметката, че трябва добре да внимаваме какво правим от тук насетне.

Р. П.: За да се случи обаче тази промяна, г-н Гергов, хората, членовете на БСП трябва да бъдат готови за промяната. Вашата теза, откъде трябва да започне тази промяна?

Г. Г.: Не само че трябва да започнем да търсим млади хора, трябва да усетим пулса на избирателя – просто да бъдем тази партия, за която декларираме и постоянно говорим какви сме и що сме.

Р. П.: Как се ситуирате вие от това множество от кандидати, между другото много малка част от тях обаче реални играчи по пистата в надпреварата за лидерската позиция? Какво е различното, с което вие ще успеете да интегрирате електората на БСП за разлика от вашите опоненти? Къде е вашата сила?

Г. Г.: Вие ако следите по принцип нашите конгреси винаги така се получава, когато има избор на председател, че има доста кандидати. Предния път имахме около 16 – 17 човека, сега са 30, но това е така, защото демократично са издигнати отдолу нагоре.

Р. П.: Напротив, те стават все повече и повече.

Г. Г.: Няма лошо. При нас това се случва като се номинират хората от първичните партийни организации и ние не спираме никой, който го номинират отдолу нагоре хората. А вече горе всеки ще прецени дали може да играе и дали иска да играе и така – нищо сложно и нищо ново под слънцето, в БСП е така за разлика от ГЕРБ, където казват „ти си” с пръстчето и край, приключват.

Р. П.: На казахте обаче нищо за себе си. Преди известно време вие признахте вашата вина, вашите грешки, подадохте оставка. Сега обаче отново сте на активната позиция в началото. Какво се случва в тези дни, за да промените така мнението си?

Г. Г.: В крайна сметка всеки трябва да си дава сметка и аз съм си дал сметка за себе си, че така трябваше да постъпя. Плюс това, смятам, че нещо мога да направя. В тези години, а вече осем години съм дейно в политиката, доста неща съм научил и мога да бъда полезен, а вече другите неща ще видим.

Р. П.: От каква организационна форма има нужда БСП?

Г. Г.: БСП има по-скоро лидерска нужда, защото в последните години това се чувства ясно, че имаме криза на лидерите. После каквото и да си говорим ние претърпяваме един период, в който наистина трябва да се направят промени. Прогонихме успелите и доказалите се хора, въобще много неща ни липсват и партията трябва тези неща да ги отчете на конгреса, а отделно вече хората имат правото да гласуват – който изберат душа да му е яка, дето се вика.

Р. П.:  Казвате криза на лидерите, но традиция за политическото пространство в България е партиите да бъдат основани на лидерски принципи, лидерски партии. Лидерска партия ли е БСП и такава ли трябва да бъде?

Г. Г.: Нашата партия некога не е била лидерска партия, тя е на 125 г. Аз се надявам, че на този конгрес ще надделее мъдростта над дълголетието на партията и ще бъдем поставени в една нова ситуация, с която ясно да се разграничим от останалите партии и да покажем, че ние сме отговорна национална партия, която всъщност сме били и трябва да бъдем.

Р. П.: Партия в опозиция, в активна опозиция

Г. Г.: В тази ситуация ние друг вариант нямаме, но БСП може да направи много неща и го е правила в годините и се надявам, че пак ще го направим. Когато България е в най-тежко състояние БСП е на власт.

Р. П.: Напоследък обаче ориентацията на БСП клони доста отчетливо въпреки, че голяма част от политическите представители на БСП не признава, че това е факт, но споделени са пространствата, в които търсят електорат БСП и ГЕРБ заедно. Става едно вътрешно преразпределение на този електорат. Вие смятате ли, че в това има нещо опасно и некоректно за запазване образа на партията като социална партия?

Г. Г.: Има такъв елемент, има такъв елемент и в пространството медиите се стараят да го покажат, но аз смятам, че прекалено много сме малко, за да бъдем сериозно и силно позитивен. При 39 депутати БСП не може да налага това, което може да налага една опозиция и по-скоро се надяваме да се случват по-скоро избори, а така както виждаме вдясно какво се случва – техните леви ориентации, които всъщност като десни партии го правят, скоро това нещо ще промени нещата. Те просто ни изместват със своята политика, тя е тотално лява и ние просто не можем да се разграничим от тях. Но така или иначе хората усещат...

Р. П.: В същото време обаче едва ли можете да отречете и вие, че много знакови за държавата теми БСП в момента в парламента мълчи. Защо се получава така, г-н Гергов?

Г. Г.: Ясно трябва да кажем, по много въпроси трябва да кажем мнението на лявото пространство. Ние си даваме ясна оценка, затова отиваме на конгрес, да се търсим отговорност по тези въпроси.

Р. П.: Защо при толкова упорито говорене, че БСП има нужда от нови лица, от подмладяване това така и не се случва, не става факт?

Г. Г.: Не, напротив, ние направихме големи промени. Фактически на 80 % сме подменили всички председатели в Пловдив - област и Пловдив – град, тъй че това  се случва и по другите области. Сега е предизборно време и се правят подмените на председателите, а и свърши периодът, в който по два мандата има всеки, тъй че тази година се направиха много промени в цяла България по отношение председателите на основните партийни организации, районните и въобще смятам, че състава е подмладен. 

Р. П.: На финала на този разговор само да ви попитам ще продължава ли диалогът между БСП и АБВ да бъде все така труден?

Г. Г.: Не, аз смятам, че в крайна сметка БСП трябва да обедини всички леви сили около себе си и АБВ трябва да даде сметка за себе си, че не може да бъде във властта с дясно правителство и да казва, че е лява.


Р. П.: Благодаря за този разговор на кандидата за лидер на БСП Георги Гергов преди предстоящия конгрес на БСП в края на седмицата.

 Повече чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08