Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на българите в чужбина не трябва да се препятства

Предложените промените в ИК ще засегнат много силно вота на българите в Западна Европа и Северна Америка, а почти няма да се отразят на гласуващите наши сънародници в Турция, коментира в интервю за Радио Пловдив Димитър Димитров, член на Изпълнителния съвет на "Зелените". 

В противовес на твърденията на ПФ Димитров даде следният пример: На последните парламентарни избори през 2014 година бяха отворени рекорден брой секции и активността на гласуващите в Турция намаля с 5 процента, броят на избирателите в останалите страни в чужбина се увеличи с 50 процента. 

Тоест тежестта на вота в Турция намаля и това се случи благодарение на отварянето на секции извън посолствата. Точно това сега ПФ иска да се отмени, а ние сме против да се ограничава по този начин възможността да изявят волята си сънародниците ни зад граница.

Има Агенция за българите в чужбина, която може да си свърши работата и да извърши преброяване на българите в чужбина, за да има яснота къде има нужда от повече или от по-малко секции за гласуване, препоръча Димитър Димитров.

За да могат българите в чужбина някой ден да се върнат в страната, то връзката им с Родината не трябва да се реже. Това би било лош сигнал към всички тях, а именно това може да се случи с ограничаване на правото им на вот.

Трябва да има навсякъде избирателни секции, където български граждани искат да гласуват, всичко друго е нелогично и необяснимо, каза още Димитров.

Премиерът си сменя мнението често, но целия шум около промените и отлагането на промените говори само, че управляващите и България нямат представа накъде отиват и нямат понятие какво трябва да се свърши.

Скептичен оставам в надеждата си, че така нареченият избирателен район "Чужбина" ще може да се случи, прогнозира Димитър Димитров.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да учи за лекар и тази година е приет в колеж с първите 4 години, след това ще постъпи в медицинско училище в САЩ. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Признава, че иска да е максимално..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45