Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Снимка: wikipedia

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.

Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици. Няма друга кауза, която по такъв безспорен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят- една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец  и Международният комитет на Червения кръст  предложиха тази година девизът за отбелязването на червенокръсткия празник да бъде посветен на личностния принос на червенокръстците в осъществяването на многобройните каузи на Движението.

Българският Червен кръст се присъедини към идеята днешния  8 май  да бъде отбелязан с девиза „Моята червенокръстка история”. И още за празника и за Българския червен кръст от неговия председател Христо Григоров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!