Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грандиозен военен парад в столицата, изтребители и хеликоптери поздравиха пловдивчани

| обновено на 06.05.16 в 17:41

Традиционният парад за празника на Българска армия 6 май тази година бе  един от най-мащабните в последните години, като в него се включиха повече от 1300 военни, изтребители, хеликоптери и бронирани машини. 

Водосветът на бойните знамена и знамената светини започна в 9 ч. пред паметника на Незнайния войн. Той се отслужи от Негово светейшество Неофит Патриарх български, Митрополит Софийски. 

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул и поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. 

Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

За първи път от Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско, заяви президентът Росен Плевнелиев в изявлението си по случай Деня на храбростта и Празника на българската армия. Затова гражданите очакват политиците да действат отговорно и решително за намиране на решения на кризите, призова държавният глава.
Каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти. Да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията. Смисълът на политиката не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти, не е да местиш граници, а да мислиш отвъд границите, да интегрираш, а не да разделяш, да модернизираш, да образоваш, да направиш нацията си по-свободна и просперираща. Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е просветено, свободно и толерантно, да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различни

Плевнелиев посочи още, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да е съвместима с армиите на съюзниците, е основна задача за страната и трябва да бъде доведено до успешен край: 
Сега е необходимо най-важното, доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация. МС и Народното събрание трябва да продължат да подкрепят усилията на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната и на армията до пълното изпълнение на плана за развитие, като се отдели необходимият ресурс за това.

Военният парад започна в 10 ч. на площад Александър I в София. В него участваха над 1300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на сухопътните войски, зенитно-ракетните войски и служба Военна полиция, както и 12 самолета и вертолета от състава военновъздушните и военноморските сили. Командващ на парада е командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев
В 12 ч. пред сградата на администрацията на президента беше извършена тържествена смяна на караула.  
Вертолет „Ми-17“ прелетя над площада с националния флаг.  Дефилираха още  транспортните великани „Ан-30“ и „Спартан“. За първи път в парада се представят вертолет „Пантер”, бронирана машина „Командо” и ракетния комплекс „Точка”.

След това, точно в 11 часа, два самолета МиГ-29 от 3-та авиобаза Граф Игнатиево  поздравиха пловдивчани, прелитайки в бръснещ полет над централния площад. 

След тях формация вертолети от 24-та авиобаза – Крумово също мина с въздушен поздрав над града, в ескорта бяха  Ми-17 с българския флаг и вертолетите Cougar и Бел 206. 

Интервю с началника на отбраната ген. Константин Попов чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушават с чешките хеликоптери огъня над село Отец Паисиево

Продължава борбата с пожара над калояновското село Отец Паисиево. Ще бъде поискано утре бедственото положение да бъде  удължено, съобщи за Радио Пловдив Христина Янчева, областен управител на Пловдив. По груби сметки на пожарната до този момент са изгорели около 9000 декара площи, като една част от тях са земеделски земи, съобщи тази сутрин..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата „Свети Николай“ в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани 187-та година от рождението на Васил Левски и празникът на града. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Нов превозвач поема автобусния превоз до Марково и Храбрино

Нов превозвач от квотата на Община Пловдив поема автобусните линии до селата Марково и Храбрино.   От днес маршрутните разписания ще се изпълняват от „Едитурс 99” ЕООД. Това става след сключените от общината  договори за превоз на пътници по автобусни линии от областната и републиканска транспортна схема.  Много от превозвачите и занапред ще..

публикувано на 18.07.24 в 08:58

Съветниците обсъждат паркинга пред частната болница в "Западен"

Общинският съвет ще решава дали да прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.   Предложението е на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева, като с него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година, сключен между Община..

публикувано на 18.07.24 в 07:39

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18